Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 7., szerda

Csacsanszka Lepotika Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


237.

2012/1107

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

  Csacsanszka Lepotika szilva
  üvegben érlelve
 
 
 Ha már egyszer a csonthéjasoknál jártunk még egy párlat erejéig itt is maradnák. Igaz ezúttal nem az érlelt kategóriába tartozó pálinkáknál, hanem a natúr változatoknál. Amikor már több mint egy évtizede a gyümölcsösünket elültettük, akkor ebből a gyümölcsfajtából is tettünk a sorok közé, mert ígéretesnek bizonyult, mind étkezési célra, mind cefrekészítéshez. Érdekes neve akkor is rögtön felhívta magára a figyelmet, ami szerbiai származására utal. Ebből már tudhatjuk is, hogy csak a Csacsanszka Lepotica szilva fajtáról lehet szó. Választáskor fontos szempont volt az érési idő is: Július végén -augusztus elején, a Stanley szilva előtt 1 hónappal érik, így ebben az időszakban tulajdonképpen uralja a piacot. Gyümölcsei elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, de befőtt- és aszalványkészítésre is megfelelőek, ahogyan cefrekészítésre is. Rendszerint nagy méretű, a gyümölcsök többsége 35-40 mm-es méretkategóriába esik. Alakja kissé megnyúlt, lekerekített. Héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa az érés kezdetén kemény, zöldessárga, magvaváló. Fontos, hogy korán sohase szüreteljük le, türelmesen be kell várnunk az érést, mert illat és zamat anyagait csak így tudjuk megfelelően begyűjteni. A másik fontos szempont ennek a fajtának a választásakor, hogy a régi besztercei szilvafáinkat a Sharka virus, vagyis a szilvahimlő gyakorta megtámadja. Ez olyan fajta, amely rezisztens erre a betegségre. A szilva magas rost, pektin és borkősav tartalma kedvező étrendi hatást eredményez nem is véletlen, hogy a szilva 5000 éves kultúrnövényünk. A magról és sarjról történő szaporítás a XX. századig jelentős volt. Méretei következtében cefrézéskor is szapora, de ezt is magoznunk kell és alaposan megdarálnunk. Az erjedése igen intenzív, és meghálálja a reduktív erjesztés, mert rengeteg illat anyagot meg tudunk így őrizni a párlatunk számára. Az idei napsütéses órák száma kedvezett a gyümölcsnek és az aszály sem annyira érintette, így magas alkoholtartalmú cefrét tudtam belőle készíteni, amelyből szépen csorgott le párlat. Hazánktól délre nagyon kedvelt pálinka alapanyag ez, és párlatával is rendszeresen indulnak a versenyeken. Jól sikerült ez a párlat is, így nem szándékozom sem fahordós érlelésnek, se pedig ágyas pálinkának bevetni. A három hónapos pihentetés után jó eredményeket várok, majd tőle.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése