237.
2012/1107
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Csacsanszka Lepotika szilva
üvegben érlelve
Ha már egyszer a
csonthéjasoknál jártunk még egy párlat erejéig itt is maradnák. Igaz ezúttal
nem az érlelt kategóriába tartozó pálinkáknál, hanem a natúr változatoknál.
Amikor már több mint egy évtizede a gyümölcsösünket elültettük, akkor ebből a
gyümölcsfajtából is tettünk a sorok közé, mert ígéretesnek bizonyult, mind
étkezési célra, mind cefrekészítéshez. Érdekes neve akkor is rögtön felhívta
magára a figyelmet, ami szerbiai származására utal. Ebből már tudhatjuk is,
hogy csak a Csacsanszka Lepotica szilva fajtáról lehet szó. Választáskor fontos szempont volt az érési
idő is: Július végén -augusztus elején, a Stanley szilva előtt 1 hónappal érik,
így ebben az időszakban tulajdonképpen uralja a piacot. Gyümölcsei elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak, de befőtt-
és aszalványkészítésre is megfelelőek, ahogyan cefrekészítésre is. Rendszerint
nagy méretű, a gyümölcsök többsége 35-40 mm-es méretkategóriába esik. Alakja
kissé megnyúlt, lekerekített. Héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa az érés
kezdetén kemény, zöldessárga, magvaváló. Fontos, hogy korán sohase szüreteljük
le, türelmesen be kell várnunk az érést, mert illat és zamat anyagait csak így
tudjuk megfelelően begyűjteni. A másik fontos szempont ennek a fajtának
a választásakor, hogy a régi besztercei szilvafáinkat a
Sharka virus, vagyis a szilvahimlő gyakorta megtámadja. Ez olyan fajta, amely
rezisztens erre a betegségre. A szilva magas rost, pektin és borkősav
tartalma kedvező étrendi hatást eredményez nem is véletlen, hogy a szilva 5000
éves kultúrnövényünk. A magról és sarjról történő szaporítás a XX. századig
jelentős volt. Méretei következtében cefrézéskor is szapora, de ezt is
magoznunk kell és alaposan megdarálnunk. Az erjedése igen intenzív, és
meghálálja a reduktív erjesztés, mert rengeteg illat anyagot meg tudunk így
őrizni a párlatunk számára. Az idei napsütéses órák száma kedvezett a
gyümölcsnek és az aszály sem annyira érintette, így magas alkoholtartalmú
cefrét tudtam belőle készíteni, amelyből szépen csorgott le párlat. Hazánktól
délre nagyon kedvelt pálinka alapanyag ez, és párlatával is rendszeresen
indulnak a versenyeken. Jól sikerült ez a párlat is, így nem szándékozom sem
fahordós érlelésnek, se pedig ágyas pálinkának bevetni. A három hónapos
pihentetés után jó eredményeket várok, majd tőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése