Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 6., kedd

Besztercei szilva Érlelt Gyümölcs pálinka 2012.


236.

2012/1106

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

  Besztercei szilva
  szilvafa hordóban érlelve
 
 
 Ismét az érlelt párlatok kategóriájához érkeztünk, de már itt a gyümölcs pálinkák kategóriájához. Ha kimegyek a gyümölcsösömbe a Hajmási patak partján, ott sorakoznak már évtizedek óta ezek a gyümölcsfák, amelyek nem mások, mint a Besztercei szilvák. Régen elképzelhetetlen volt, hogy egy év kimaradjon szilvalekvár főzése nélkül, és ez szinte ünnep volt a család számára. Jó magam is emlékszem, ahogy ott álltam kíváncsiskodva és a bogrács oldaláról előszeretettel nyalogattam le az ízletes lekvárt. Azóta nem lekvárt főzök a gyümölcsből, felnőve sokkal inkább a pálinka került előtérbe, de azért persze a feleségem ma is készít belőle kis levárt, ha nem is egy bográcsra valót. A Besztercei szilva sokáig a magyar táj legkedvesebb szilvafajtája volt. Rendszeresen, biztonságosan terem, a talaj iránt nem különösebben érzékeny, még az időszakosan víz alá kerülő ártéri és belvizes területeken is megél, a téli és tavaszi fagyok ritkán okoznak kárt benne. Gyümölcse tetszetős, és noha nem nagy méretű, jelentős értéke az, hogy sokféleképen hasznosítható. Kiváló gyümölcs friss fogyasztásra, aszalásra, lekvár főzésére és pálinka készítésére egyaránt. Egyes gyümölcskertészek azt szokták állítani, hogy a Besztercei szilva igénytelen gyümölcsfajta. Ez azonban téves értékelés! A legősibb magyar szilva ugyanis nem igénytelen, hanem nagyon türelmes fajta, amely kevés gondozással is beéri, de bőséges terméssel, kiváló minőségű gyümölccsel hálálja meg a szakszerű kezelést, a rendszeres koronaritkítást, a tápanyagokkal való ellátást, a talajmunkát és a növényvédelmet. Az ebből készült natúr pálinkát most felturbóztam egy kicsit, még pedig úgy, hogy a viaszszilva fájából készült hordóba helyeztem. Az érlelési folyamatokban fontos szerepet töltenek be a tanninok, amelyek vízben és alkoholban egyaránt oldódnak, ezért a hordóba töltött italban mindig megtalálhatóak. Kétféle tannint különböztetünk meg. Az egyik csoportba a galluszsav, és más fenolkarbonsav-észterek tartóznak. Ezek könnyen hidrolizálnak. A másik csoportot a többértékű fenolok kondenzált gyűrűs vegyületei alkotják, amelyek nem hidrolizálhatók. E vegyületek közös tulajdonsága, hogy molekuláris oxigén, tehát a levegő oxigénje hatására is könnyen oxidálódnak keton típusú vegyületekké, kinonokká. A párlat három hónap után gyönyörű sárga színűre változik. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése