211.
2012/0827
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Redhaven Őszibarack
üvegben érlelve
Elérkezett ismét az
idő, és ahogyan beszámoltan a Red Haven őszibarackról, mint gyümölcsről, most
itt az idő, hogy arról beszéljek milyen lett ennek a gyümölcsnek a pálinkája.
Pincészetünk évek óta hagyományosan elkészíti ezt a párlatot, amelyet mindig
Bátaszékről kapok kedves barátaimtól. Az idei év nem kedvezet a barackoknak.
Először a komoly elhúzódó faggyal kellett megbirkózniuk, majd következett az
elmúlt évek leghosszabban tartó, és legkomolyabb aszálya. A gyümölcsök a
nedvesség hiányába összezsugorodtak, nem fejlődtek ki megfelelően. A sok
napsütésről azt hitte volna az ember, hogy igen magas cukortartalmat okoz a
gyümölcsben, ez azonban még sem így lett. Az erjedés lassan és vontatótan
indult be, de az élesztők hatására és a megfelelő savtartalom környezetében két
hétig le sem állt, ahogy a nagy könyvben meg van írva, igaz ehhez kellett némi
tápsó is, hogy az élesztőgombák tudjanak mivel táplálkozni. Az oxigéntől elzárt
környezet hatására, a leerjedt cefre kifogástalan állapotba került a főzőüstbe.
A 10%-ban belehelyezett magot külön helyeztem a főzőüstbe, mert azt a cefre
szivattyú összetörte volna. A párolgás 88 celsiusz fokon indult el és az
alszesz egészen 65 alkohol fokig süllyedt le. A cefre mennyiségének 25 % folyt
le alszesz gyanánt. A kisüsti technológia lényegeként a második lépcsőben
következett az alszesz finomítása. A kezdeti intenzív fűtés után lassítani kezdtem
a fűtést. A finomítás során a lehető leglassabb fűtést alkalmaztam, amelynek
következtében a finomítás kétharmada alatt 75% alkohol fokon csorgott a
pálinka. A finomítás során végig kóstolással kontroláltam a folyamatot,
amelynek végeredménye az lett, hogy a lefolyt pálinka teljes alkoholja 72%-on
állt be. A lefolyt pálinka mennyisége az alszesz 30% lett, amely kiváló
eredménynek számít. Ezek után a technikai számok után, amelyek a lepárlást
jellemezték, beszéljünk kicsit az illatról, az ízről, az aromákról. Kicsit általános,
és sekélyes, amikor erről a párlatról azt állítjuk, hogy a pálinkák
királynője. Íze, illata, annak, aki még nem kóstolta egyszerűen
elmesélhetetlen. Mintha magába a leveses őszibarackba harapna az ember fia és
leánya, ha a meglévő előítéleteit félretéve rászánja magát ennek a
megkóstolására. Selymes, illatos, fűszeres, mint a nedves női mellbimbó. Igazi
férfiaknak való ital, amely az álmainkat váltja valóra, nem kajszibarack, hanem
valódi hívogató, csábító kísértés. Csodálatos illata és íze, a háttérben
megbújó marcipános mandulasággal mindjárt rabul ejti kóstolóját. Krémesen lágy,
az érett gyümölcs karakterét hordozza minden cseppjében, ahogy behatol
érzékszerveink rejtekébe. Már csupán az érlelés és az idő kell neki, hogy
összeérjen, kisimuljon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése