VADGYÜMÖLCSÖK
Hamarosan megkezdődik a vadgyümölcsök szezonja is, ennek apropója alkalmából néhány történelmi emléket szeretnék a kedves pálinkakedvelők figyelmébe ajánlani a teljesség igénye nélkül, csupán azért, hogy érzékeltethessem, hogy ez a tevékenység mennyire fontos volt egykor a vidéken élő emberek számára, és mennyire szervesen hozzátartozott a mindennapi életükhőz.
A vadalmát és
vadkörtét nemcsak nyersen fogyasztják, hanem ecetet és bort (csügör) is
készítenek belőle. A Lápos völgyében az összezúzott gyümölcsöt egyszerű préssel
sajtolják ki. Az Ormánságban sajtolás előtt kör alakú vályúban mozgó, malomkő
nagyságú koronggal törik össze a vackort, a vadalmát. A székelyek hasonló
eszközzel bükkmakkot zúznak össze. Az ilyen törők, zúzók Kelet-Európa mediterrán
kultúrelemei. A vadalma-, vadkörte-, berkenyefákat
erdőirtás alkalmával nem vágják ki. A székely falutörvények már a 17. század
végén tiltják és büntetik a határban lévő vadalma-, körte-, és cseresznyefák
kivágását. Vadgyümölcsöt szüretelni is csak akkor szabad, ha a faluközösség a
begyűjtést már elhatározta. Szent Mihály-nap előtt vadalmát szedni nem volt
szabad (Ozsdola, 1774). Zabolán –1847-es faluhatározat szerint – szeptember
1-jén harangszóval jelezték, hogy mikor indulhatnak a közerdőre vadalmát
szedni. Az úgynevezett hagyás fák nagy számban
láthatók a hegyi falvak határában. Az ilyen fákat a nap jobban éri,
növekedésüket más erdei fa nem akadályozza, a fák környékét a legelő jószág
megtrágyázza, és így a gyümölcs élvezhetőbb lesz. Ezek a ki nem irtott fák a
gyümölcsfa „kultiválásának” kezdeti formái. Hasonló formáját ismerjük a
Kaukázusból és Turkesztánból. A Hargitában az erdőszéli vagy magányos fenyő szállásfája
a pásztornak, szénacsinálónak. Fekvőhelyül csereklyét (apró fenyőág),
szénát terítenek a fa alá. Az Alföldön a szántóföldek közötti mezsgyén a
kökénybokrokat (Prunus spinosa) nem irtja ki a földműves, mert a tüskés
ágakból boronát készít. Az utak mentén, a réteken meghagyják a gyepűrózsa (Rosa
canina) bokrokat is, mert a növény terméséből lekvárt főznek. A cirbolya (Pinus cembra), a boróka vagy szemerke (Juniperus
communis), a kökény (Prunus spinosa), a som (Cornus mas), a
mogyoró (Corylus avellana), a barkóca (Sorbus torminalis), a
málna (Robus ideaus), a földieper (Fragaria vesca), a fekete
áfonya (boronyica, havasi meggy – Vaccinium myrtillus), a vörös áfonya (brusnyica,
fojminc – Vaccinium vitis-idaea) és más növények termését – ott, ahol a
növényföldrajzi viszonyok lehetővé teszik – szintén gyűjtik és fogyasztják. Az
áfonya termésének gyűjtéséhez egy lapát formájú fésűt (ref) használnak
Ez az eszköz a Kárpátokban lakó szlovákoknál, németeknél, lengyeleknél,
ukránoknál és románoknál is ismeretes. Használják az Alpesekben és
Skandináviában is. A boróka bogyóiból pálinkát főznek, amely a székelyeknél fenyővíz,
a palócoknál borovicska (szlovák borovička) néven ismert. A som
termését nemcsak nyersen és aszalva eszik, hanem pálinka ízesítésére is
használják. Lekvárt (csete) főznek a gyalogbodza, borzang
(Sambucus ebulus) terméséből. A virágját régebben tojással kirántották;
ez volt a bodzafánk.
Bízom abban, hogy az iménti sorok
kellőképpen felkeltik a pálinkakedvelők érdeklődését, és ezeknek a növényeknek
a védelme, megóvása, szeretete, valamint ápolása ismét része lesz mindennapi
életünknek, és majdan a belőlük készülő csodálatos párlatokkal még nagyobb
örömet tudunk okozni barátainknak, ismerőseinknek, és végül nem utolsó sorban
önmagunknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése