Pálinkás délután: a 18 bíráló 281 mintát kóstolt végig
A NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri
Igazgatóságának épületében illat alapján is könnyen megtaláltuk azt a
helyiséget, ahol péntek délután bírálták a III. Vas Megyei Pálinkaversenyre
benevezett mintákat. Palotás József alezredes, igazgató
elmondta: az idei versenyre az ország egész területéről, valamint Ausztriából
és Szlovéniából is küldtek pálinkákat. (Az első versenyre 72, a tavalyira pedig 184
tételt neveztek be.) Addig az idei versenyre már 281 minta került benevezésre. Kilenc
versenykategória volt: az alma, bogyó, csonthéjas, vad termésű pálinkák mellett
ágyas, szőlő és törköly pálinkával is lehetett nevezni, továbbá likőrféléket és
egyéb pálinka fajtákat is bíráltak a szakértők. A bírálat hat bizottságban,
egy-egy bizottságban 3 fő bírálóval zajlott a minták értékelése. A
versenyigazgató Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga
vegyészmérnök, mérnök-biológus szakmérnök, a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság
Szeszesital Szakbizottságának elnöke volt, aki a 16. minta kóstolása után
elégedetten nyugtázta, hogy sok kiváló pálinkát is kóstolhatott a versenyen. A
bírálók elsősorban az illat és az íz tisztaságát, karakterét, valamint ezek
harmóniáját, tartósságát értékelték, ezek alapján legfeljebb húsz pontot
adhattak egy-egy tételre. A minősítés meglehetősen szigorú, hiszen csak a 19 és
20 pontot elérő pálinkák kaphatnak arany minősítést. A bírálók között volt Kovács
Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, aki pénteken ismét
megbizonyosodhatott arról, hogy nem az alkoholfoktól függ a pálinka minősége.
Mint elmondta, a 48 és a 40 fokos pálinkák között egyaránt akadtak figyelemre
méltó tételek. A Vasi Pálinkaversenyek különlegessége, hogy az ellenőrző
hatóság, a NAV Vas Megyei igazgatósága is tevékenyen részt vett a szervezésben
és a verseny lebonyolításában is. Az idei győzteseket a magán főzők közül majd
június 16-án, Vönöckön, míg a kereskedelmi főzők közül június 30-án, Győrváron,
a pálinkafesztiválon hirdetik ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése