194.
2012/0610
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Furmintos alma
üvegben érlelve
Egy hónapos kihagyás után ismét visszatértem, hogy
az érdeklődők számára ismét újabb és újabb ital különlegességeket mutassak be.
Hogy az eltelt idő ne zökkentsen ki bennünket, gyakorlatilag ott folytatom ahol
akkor abba hagytam. Kedves Baranya-megyei barátaim a villányi hegyekről
szüretelt fehér szőlő törkölyükkel, amelyet ezúttal idared alma pálinkával
házasítottam össze. A házasításban a dominanciát még így is a fehér furmint
vitte. Tehát erről mondanék még néhány érdekességet. Itt a száraz furmintok
ideje! Nemrég a világhírű borkritikus, Jancis Robinson is ódákat zengett erről
a szőlőfajtáról, és mi csak egyetérteni tudunk vele. Rendkívül sokoldalú,
készülhet belőle friss, körtés-almás, gyümölcsös bor. Komoly, nagytestű, gazdag
és ásványos, amelyben fontos szerepük van ebben Tokaj dűlőinek: a talaj változatossága
minden dűlőben más-más karaktert és stílust kölcsönöz a boroknak. Külön öröm,
hogy egyre több kiváló ár-értékű bor is szerepel a száraz furmintok között.
Illata birsalma, birskörte, barack - friss és aszalt-, őszibarack, szegfűszeg.
A friss furmintokban kukorica, sósság, kovakő és föld. Ez utóbbi kategóriában
legismertebbnek a nagytestű, hordós érlelésű tételek számítanak, de léteznek
könnyedebb, gyümölcsös furmintok is, sőt, az utóbbi években pezsgőt is egyre
többen készítenek ebből a százarcú szőlőfajtából. A pálinkája inkább rövid
hordós érlelés közben gyümölcsös-édekés telt ízeket kap, amihez megállapodott,
lekerekedett, szép savak társulnak. Méltó kísérője lehet egy franciásan
elkészített kacsa- vagy libamájas – vargányás pástétomnak, de vörös húsok
mellékleteként sem vallana szégyent. Cseppenként kortyolgatva ösztönöz az
elmélkedésre, a bölcselkedésre, segíti a magvas gondolatok megfogalmazását.
Nagyon ízletes törkölypálinkája, hiszen a rendkívül illatos muskotályos jelleg
mellett egy parfümös, édeskés citrus aroma is felismerhető a torkunkban. Mind
e mellé az idared alma érdekes, savas ízeit társítva egy rendkívül kívánatos,
friss párlatot kapunk, amelynek kortyolgatását nehéz abba hagyni. Kisüsti
technológiával készítve, amely a hagyományos magyar eljárás kétszeri
lepárlással mindig maradandó élmény fog nyújtani, főként, ha azt a legmodernebb
német technológiával valósítjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése