195.
2012/0627
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Fekete Ribizlis Borseprő Párlat
üvegben érlelve
A most bemutatásra szánt párlatom az Aquavinicum
Párlat Rendszeremben az Ágyas Párlatok főkategóriájában kapott helyett azon
belül is a Vegyes Párlatok alkategóriában. Szent László királyunk ünnepének
napjára a pincészetünk udvarának sarkában megérett a Fekete Ribizli a
bokorjain. Már messziről felhívja magára a figyelmet nem csupán színével, hanem
illatával is, amely némi szél esetén messzire elszáll. Sajnos annyi bokrunk
nincsen, hogy önállóan párlatot tudjunk belőle készíteni, de arra minden esetre
elegendő, hogy némi Ágyas Párlatot készíthessek belőle különlegességként. Már tavaly
is terveztem ezt, de egy vihar az érett gyümölcsöket a földre verte. Idén körül
tekintőbbek voltunk és sikerült leszüretelni az apró fürtöket. Nem egy könnyű
feladat, mert igen könnyen hullik jól érett állapotban. A szüret utáni
megtisztítása sem a legegyszerűbb feladatok közé tartózik, de nem
végrehajthatatlan. Óvatos mosással, többszöri szűréssel eltávolíthatók belőle a
szennyeződések, és idegen anyagok. Alaposan lecsurgatjuk és ügyelni kell rá,
hogy, hogy az apró bogyók ne sérüljenek. A megszáradás után egy tisztára mosott
üveg edénybe helyezem el a gondosan megmért gyümölcsöket és ennek mennyiségétől
függően tettem hozzá párlatot. A meleg ágyas párlatok esetében literenként 10
dkg gyümölcs elegendő. Én némi képen mindig ráhagyok erre, de ebben az esetben
fontos folyamatosan figyelemmel kísérni az érlelési időszakot, nehogy túl
dominensé váljon a párlatban. Ezúttal egy vörös bikavér borseprő párlatot
tartottam alkalmasnak ehhez a gyümölcshöz, mert illatában talán ez állt
legközelebb a fekete ribizli hangulatához, illetve zamat harmóniájához. Érdekes,
hogy ez a Közép,- Kelet-Európai növény a fekete ribizli, latinul Ribes nigrum,
termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított az USA-ban, ahol
a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a
fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre. A csipkebogyó után a
fekete ribizli tartalmazza a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb
C-vitamint. A fekete színért is felelős antociánjai hatékony antioxidánsok:
megakadályozzák a gyulladásokat, csökkentik az arthritis tüneteit. A párlatunk
lilás fekete színe igazi csemegének számít, amelyet legjobban köszvény és
reumás betegségekre ajánlanám, de csak kis mennyiségben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése