Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. április 11., szerda

Vegyes Törköly Érlelt Törkölypálinka 2012.


172.

2012/0404

AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY

Vegyes
eperfa hordóban érlelve



Igazság szerint a vegyes dolgokat nem nagyon szeretem az életben, hát még a pálinkafőzés területén nem. Igazából sok bajom nincsen vele csupán az, hogy hiába van benne több féle zamat, íz, illat igazából egyik sem lesz az, aminek lennie kellene. Természetesen a borkészítés területén vannak hagyományai a vegyesnek, és ezt el is nevezték a jól hangzó cuvéenek, illetve manapság házasításnak is hívják előszeretettel. Legtöbbször kettő, vagy három féle szőlőt kevernek össze, de mindig fehéret a fehérrel, vöröset a vörössel. Van úgy, hogy négyféle vöröset, vagy fehéret raknak össze, de ezt már bikavérnek nevezik, és adott fajtáknak kell benne megtalálhatónak lennie. Sokan a házasítást nem is szőlőként, hanem borként végzik el. Ebben a mai esetben a bemutatásra kerülő törkölypálinka azért különbözik mindegyiktől, mert fehér és vörös törkölyök is összeérlelésre kerültek benne, és legalább nyolcféle szőlőből származnak. Növénytermesztés esetében szokták alkalmazni a kontroll területet, amikor is a gyomirtásból, vagy a gombaölőzésből egy darabot szándékosan kihagynak, és aratásig úgy hagyják, hogy jól látható legyen a különbség a művelt kultúr terület, illetve a vad művelet terület hatása között. Hasonló kontroll megfontolásból, és azért is alkalmazok néhány ilyen pálinkát a fajta választékomban, mert még mindig akadnak olyanok, akik kedvelik ezt a fajta egyveleget. Ide többnyire az idősebb korosztály képviselői tartóznak. Mindenesetre ez a vegyes törköly bogyózott szőlő gyümölcséből készült, és szinte az egész mennyiséget eperfa hordós érlelésnek vetettem alá, hogy legalább az ízkavalkád mellé színben érdekes, háttér ízekben gazdag pálinkát kóstoltathassak. Versenyekre nem is szoktam ajánlani senkinek sem, hogy ilyen párlattal, vagy akár borral is induljon, mert nyerni vele nagyon nehéz, még magával a törköllyel is, hát még ha, az vegyes, és nem fajta tiszta szőlőből készült. Erről a fajta pálinkáról még beszélni is nehéz, hiszen elvesznek benne az egyedi karakterek, de mindenesetre éppen ezért ez egyfajta kiinduló pont, ahonnan elindulunk, és látható az, ahová megérkezünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése