Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. április 4., szerda

Vadgyümölcsök Ágyas Erdei Gyümölcs Párlat 2012.


171.

2012/0403

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadszilva és Vadbarack
üvegben érlelve



Természetesen a folytatásban nem is következhet más, mint az előző két napon bemutatásra kerülő párlatnak a legkisebb testvére, a harmad részes, amely Ágyas Párlatként került érlelésre. Az érlelés üveg edényben, vegyes gyümölcs ágyon történt meg. Az aszalványok között szilva és barack található meg egy kis mazsolával megbolondítva. A gyümölcsök kedvező hatása akkor érvényesül a legjobban, ha frissen, nyersen, hámozatlanul és jól megmosva fogyasztjuk őket. Mivel télen erre nem sok lehetőségünk adódik ezért bátran merem ajánlani az aszalványokat, amelyeket a nyári gyümölcsökből elkészítve egész télen hozzájuthatunk azokhoz a vitaminokhoz, amelyek esetleg a cefrézéssel, illetve a lepárlással tönkrementek. Ugyanis nagy hő hatására a vízoldékony vitaminok károsodhatnak, elbomlanak. Az aszalásra alkalmas szőlőfajtákat elsősorban Kaliforniában, Törökországban, Görögországban, Ausztráliában és Iránban termesztik. A magvatlan szőlőfajták közül a Szultánia nevűből készül a legjobb minőségű, nagy szemű mazsola. A szőlőt legnagyobb részben napon szárítják, kisebb mennyiség készül szárító üzemekben és aszaló berendezésekkel. Szénhidráttartalma magas (65 g/100 g), cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. Az ásványi anyagok közül sok káliumot és kevesebb mennyiségben foszfort, kálciumot és magnéziumot tartalmaz. Purintartalma: 107 mg/100 g, köszvényben szenvedők tünetmentes időszakban is csak ritkán és kis mennyiségben fogyaszthatják. Az aszalt szőlő fogyasztása segíti emésztésünket és anyagcserénk bomlástermékeinek kiürülését a vizelettel. Tisztítja vizeletkiválasztó szerveinket, a veséket, húgyhólyagot. Csökkenti a vizelet savas kémhatását, ezzel megelőzhetjük, illetve késleltethetjük a vesekövek közül például a cisztin- és a húgysavkő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti fájdalmunkat. A csemegeszőlő szerves sav alkotói javítják az étvágyat, ezért különösen ajánlható lázas, leromlott betegeknek. Bátran tudom ajánlani ezt a vadgyümölcsös ágyas párlatot minden ínyenc számára akár étkezés előtt, akár étkezés után, vagy csupán baráti beszélgetésekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése