173.
2012/0405
AQUAVINICUM
ÁGYAS
BORPÁRLAT
Mandulával Vegyes Bor
üvegben érlelve
Ha már az előző nap egy vegyes törkölypálinkát igyekeztem bemutatni, akkor így most a vegyeseknél maradva, ebből egy borpárlatot igyekszek közszemlére kitenni. Természetesen minden szabály, amelyet a vegyes törkölyre elmondtam, leírtam az erre a párlatra is éppúgy érvényes. Ezúttal azonban nem a vegyes bor szőlőfajtáinak az ismeretében, illetve nem ismeretében rejlik ennek a párlatnak a lényege és különlegessége. Itt sokkal inkább a különlegességet az ágy fajtája adja meg. A vegyes borpárlat, ahogy a vegyes törkölypálinka is nem túl jellegzetes íz, zamat, és illat anyagokkal rendelkezik. A régi öregek azonban a hagyományos módszerrel termesztett szőlőjüket nem fajtánként külön-külön szüretelték és erjesztették, hanem általában kétfelé, lett nekik egy vegyes fehér, és egy vegyes vörös, amelyet jó ízűen fogyasztottak. Ez a borpárlat fehér és vörös borszőlőket is magában foglal, és így ad magának a párlatnak egy semleges alaphangot. Ez az ágy, amelyet ebbe a borpárlatba belehelyeztem érlelésre egy különleges gyümölcs a mandula. Származását tekintve a mandula hazája Nyugat- és Kelet-Ázsia. A Biblia több helyen említi a mandulát, mint kultúrnövényt. Jákob elküldte fiait Egyiptomba búzáért és azok cserébe, többek közt mandulát vittek. Izrael földjén hatalmas mandulás-kertek voltak, melyek elsőként bontanak virágot januárban. A mandulafa Isten éberségének a jelképe a zsidó hitben, ezért található a kultikus ábrázolásokban, a templomokban mandulaág. A Kárpát- medencébe valószínűleg a rómaiak hozták be. Érdekessége, hogy Janus Pannonius latin nyelven írt költeményt a manduláról: "Egy dunántúli mandulafáról" címmel. Említésre méltó, hogy míg hazánkban a száraz gyümölcsöt fogyasztjuk, addig a mediterrán országokban az éretlen, zöld gyümölcsöt részesítik előnyben, melynek belseje még lágy, krémes. A mandula az első tavaszi virág a kertben. Néha még februárban kinyílnak apró, fehér virágai. Aztán hamarosan lapos gyümölcsök jelennek meg, a rügyező ágakon. Héját kicsit nehezebb feltörni, mint a többi csonthéjasét, de csak az alakja miatt. A gyümölcs íze enyhén kesernyés, állaga szétmálló, szétomló. A mandula legfontosabb beltartalmi anyagai a kalcium, kálium, magnézium és a foszfát. Vitominok közül kis mennyiségben, de tartalmaz B és E-vitamint. Kedvező hatással van a tüdő és a szív működésére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése