Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. május 22., vasárnap

Vad Bodzavirág Párlat 2011.



Vad Bodzavirág Párlat

(Medicinum Sambucus Nigra)

2011.


A Vad Bodza május-júniusban virágzik. Szedésekor több dologra is figyelnünk kell, mert ezek a dolgok alapvetően befolyásolják későbbi minőségét. Soha ne az országutak mentén, forgalmas helyeken gyűjtsük a virágokat, hanem mindig olyan helyen, ahol biztosak lehetünk abban, hogy nem szennyeződött a gépjárművek ólomjával, vagy a kultur területek vegyszereivel, így biztosíthatjuk, hogy a virágok valóban biológiailag tiszták maradnak. A gyűjtését a virágoknak kizárólag száraz időben, a harmat felszáradása után végezzük el. Szedéskor ügyeljünk arra is, hogy a fát ne sértsük, ne tördeljük össze, hanem az ernyős virágokat egy metszőollóval vágjuk le. Lehetőleg ne zsákba, egymással összetörve rakjuk, hanem ládákba terítsük szét. Odahaza a szedetteket lehetőleg azonnal dolgozzuk fel még pedig úgy, hogy mosni nem szabad, tehát igyekezzük nem beszennyezni a virágjainkat. Lehetőleg egyenként szintén metszőollóval vágjuk le a kocsányról a virágokat és abba az üvegedénybe gyűjtsük össze, amelyben majd a párlatot beleöntjük. Természetesen a leszedett virágokat mérjük is meg, mert minden liter szeszhez, vagy pálinkához legalább tíz deka virágot rakjunk. Fontos, hogy üvegedénybe végezzük a párlat érlelését, amely legalább három hónapig tartson, bár vannak, akik már két hét után alkalmasnak találják feldolgozásra. Én három hónapig üvegedényben tartom gondosan lezárva, de olykor megrázva, és ez alatt az idő alatt a virágporok mind beleépülnek a párlatunkba. A párlat az én esetemben nem pálinka, hanem 96 % -os tiszta szesz, ez azért jobb, mert intenzívebben oldja ki a hatóanyagokat a virágból. Három hónap után a párlat barricolt tölgyfahordóba kerül újabb három hónapos érlelésre. Amikor ez az időszak is eltelt, akkor a párlat alkohol tartalma visszagyengítésre kerül 40 %-ra és palackozásra kerül. Természetesen ízlés szerint lehet házasítani különböző pálinkákkal is, de akkor már vegyes párlatról beszélünk. Én ezt azért nem javaslom, mert Vad Bodzavirág Párlatnak annyira jellegzetes, erőteljes, intenzív illat és aroma anyaga van, hogy az a házasítás során minden más elnyom, maga mögé utasít. Gyógyhatása igen erőteljes, de élvezeti fogyasztása is különleges élménnyel gazdagítja az ember kultúráját. Azt különösen hangsúlyoznom sem kell, hogy fogyasztását csak kis mennyiségben ajánlom, de lefekvés előtt mindig jótékony hatással lesz az emberi szervezetre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése