Datolyás Körte Ágyas Déligyümölcs Párlat 2018.
Igen csak feldobott hangulatban indult ez a napunk, aminek nyilvánvaló
oka a tegnapi Bácskossuthfalvi pálinkaversenyen elért eredmény. 16 nevezett
mintából 14 díjazott tételünk született, amely teljesítménnyel a 551 tételes
versenyen a közel 150 nevezőből a legeredményesebb főzőmesternek választottak
az elért eredmények alapján, úgy hogy a minták 40% elismerést sem kapott.
Oklevelek, kupák és az elnyert hosszú hétvége a Sárospataki Hotelben szinte
repítették az autót haza. Vasárnap ellenére a délutánt munkával is töltöttem.
Ez az italunk már régebben elkészült, de datolyával történő ágyazásra még csak
most került. A datolya nem hétköznapi gyümölcsünk és nem is önállóan
készítettem el, hanem ezúttal körtével történt a keverése fele-fele arányban. A
datolya, melyről már a Bibliában is említést tettek, egyre népszerűbb
hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegének
fogyasztjuk. Sokan nem is sejtik, hogy gyógyhatása sem lebecsülendő. A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot,
magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes
mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a
szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem
lebecsülendő. A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású,
de egyes vizsgálatok szerint jótékony
hatása van a légzőszervekre is. Növényi hormontartalmának köszönhetően a
változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.
Réz és kálium tartalma elősegíti a
szervezet regenerációját. Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása a
cukorbetegek számára nem javasolt. Természetesen cefrézése, elkészítése igen
nehéz, de nem végrehajthatatlan. Íze teljesen megegyezik az aszalt
gyümölcsével. Illata igen mély tónusokat képvisel, nem mindenkinek kedvence
erre azért fel kell készülni. Mindezek ellenére a déligyümölcs párlatok egy
jellegzetes fajtája, amely a hidegágyazás következtében a fentiekben említett
jótékony hatásaival azért mindenképpen számolnunk kell. Így aztán persze az sem
véletlen, hogy remete szentet választottunk védőszentjéül, hiszen azért elég
magányos fajta ez is a kínálati palettán. Aki mégis készíteni, vagy fogyasztani
akarná, annak jó egészséget kívánunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése