Konstantinápolyi Birs Natúr Gyümölcs Párlat 2018.
A kellemes hangulat nyilvánvalóan kitartott még a hétfői munkanap
folyamán is, hiszen hála a közösségi médiáknak a legtöbb hírverés még ilyenkor
jelenik meg az események után egy-két nappal. Ráadásul a pincészet facebook
oldalán ezen a napon elértük a 750 kedvelést, amely az utolsó határkő a millenium
felé. Továbbra is régebbi italaink besorolását végzem, így került ma sor erre a
rendkívül értékes gyümölcsből készült italunkra. A XV. század közepén Angliában a birs az ünnepi lakomák kedvelt
csemegéje. A Kárpát-medencében valószínűleg a kelták honosították meg. Lippai szerint a "birsalmának szaga
mindenféle méregnek nagy ellensége. Erősíti a gyomrot, jó a hasfájásra és
másnaposság ellen." Maga a
gyümölcsfajta rendkívül régi. Nagyon sokan nem is igazán tudják, hogy a birsnek
több fajtája is létezik. Ezt a gyümölcsöt leginkább arról tudjuk felismerni,
hogy sokkal szőrösebb a többinél és valamivel talán később is érik be. Alakja
kevésbé megnyúlt körte, inkább zömök almára emlékeztető. Sajnos napjainkban a birstermesztés legnagyobb
rizikófaktora a „tűzelhalás”. Ez a fajta lehetővé teszi, hogy csökkenthető
legyen a kockázat, mivel rendkívül ellenálló erre a baktériumos betegségre. Széles
körben elterjedt, szívós faj. A nehéz, kötött talajokat nem szereti. Termése
közepes és ritkán nagy, két fele egyenlőtlen és bordázott. Héja vékony,
felülete erősen molyhos és nagyon illatos. Húsa finom, illatos és nagyon
zamatos magas cukor és savtartalmú, emiatt is kedvelt a pálinka előállítók
számára. Feldolgozása komoly feladat elé állítja a szakembereket, magas
pektintartalma miatt, de az eredmény az minden fáradtságot, és befektetést
meghálál. Illata harsány, ennél "birsebb" aligha lehetne, parfümként
is megállná a helyét. A birs illata hűvös elegancia, van benne valami fémes,
high-tech, krómacél. Ugyanakkor egy idő után, amikor kezünkben felmelegszik, a
birsalmasajt, sőt kompót is megjelenik csipetnyi szegfűszeg és fahéj
kíséretében. Íze egy árnyalattal melegebb, citrusos, kellemesen fanyar-édes
lecsengéssel. Olajos, selymes struktúrája a korty legvégéig kitart. Utóíze a
birs héját idézi. Kifinomult, nemes párlat. Remélhetőleg az érlelés ideje után
csak jókat mondhatunk róla. Védőszentje egy vértanú püspök, aki nem volt
hajlandó szent képekre lépni, így remélhetőleg ennek az italnak is végsőkig
védelmezője, nevelője lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése