708.
2014/1031
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fertődi Málna
üvegben érlelve
A péntek mindig az a nap, amely kellemes
bizsergéssel, és tudattal tölt el, hiszen a hétvége kapujában vagyunk. Igaz ez
a hétvége nem annyira a pihenésről fog szólni, hanem sokkal inkább a temetők
felkereséséről, halottaink sírjainak felkereséséről. Nálunk ez már ezen a napon
megkezdődött, hiszen vendégek érkeztek Székesfehérvár mellől. Igaz én csak este
tudtam csatlakozni hozzájuk, mert Szekszárdra is el kellett ugranom a
borászboltba szükséges felszerelések beszerzése végett. Ez kis bevezető után rá
is térnék a napon regisztrált italunk bemutatásához. A folytatásban a tegnapi
málna második részét készítettem el ágyas változatban. Joggal mondhatnák, hogy
az érlelt kimaradt ebből a fajtából, de ez nem véletlen, hiszen a málna párlat
illat és zamatanyagai nem nagyon szeretik a hordós érlelést, ahhoz túlságosan
illékonyak. Minden elsőként elkészült gyümölcs párlatomnál szokásom volt
bemutatni a gyümölcsnek magának a történetét is, ami ahhoz szükséges, hogy
fogalmunk legyen arról, ha beszélni akarunk róla egy-egy kupica társaságában. A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje, a málna az
Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is:
„vadszeder az Idáról”, azaz "Rubus idaeus". Sokkal valószínűbb
azonban, hogy a málna Európa hegyvidékein őshonos (mi több, például a Dauphinéi
Alpokban, a Vogézekben vagy a Francia Középhegységben a túrázó ma is találhat
erdei vadmálnát). Már az ókorban is gyógynövényként volt ismert. A középkorban
elsősorban kolostorokban foglalkoztak vele. Carolus Clusius már 1601-ben
különbséget tett vörös és sárga fajták között. A múlt században, amikor az
erdőkben folytatott gyűjtögetésnek (gally-, gomba-, gyógynövény-,
gyümölcsszedés) a szegény emberek életében olyan nagy jelentősége volt, sok
málnát gyűjtöttek be a tölgyerdők széleiről, tisztásairól, és ez a szokás egészen
a 20. század közepéig tartott. (A két világháború között megjelent
gyermekkönyveknek még kedves motívuma volt az erdőszélen málnázó mackócsalád.)
Ekkor sem merült fel még az emberekben az ebből való párlat készítése. Nem úgy,
mint az elmúlt tíz évben, amely során szinte minden kereskedelmi főzde terméke
között fel lelhető. Az ágyas változata leginkább hölgyeknek ajánlott, akik
nagyon tudják szeretni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése