707.
2014/1030
AQUAVINICUM
MATÚR
GYÜMÖLCS
Fertődi Málna
üvegben érlelve
Számomra a hét napjai közül a csütörtök a második
hátulról a hétfő után. Igazából ez az a nap, amikor már a hétre szánt energiák
alaposan megkopnak, és a hétvégi pihenés gondolata olyan erőteljes, hogy
egyszerűen elkedvetleníti az embert, hogy még sem ért még el oda. Ráadásul a
hét szinte már minden nehézsége nyomja a vállunkat, és alig várjuk, hogy azt
végre lerakhassuk, és ismét kikapcsolódhassunk energiát gyűjtve. Éppen ezért,
hogy egy kicsit jobb kedvre derüljek egy olyan, italt szeretnék erre a napra
bemutatni, amelynek elkészítésére régóta vágytam, de valahogy sohasem tudott
megvalósulni. Ami persze nem véletlen, hiszen egy bogyós gyümölcsből pálinkát
készíteni nem könnyű. Miért is? Egyrészt nagyon sok kell belőle, nagyon kevés
italt tudunk előállítani ebből, és ami még megnehezíti a dolgunkat nagyon
gyorsan romlandó is. Most már elárulhatom, hogy ennek a pálinkának az
alapanyaga a málna. Azt is szerencsének tarthatjuk, hogy nem vásárolt
alapanyagból készítettük, hanem saját termésből, ami persze nem könnyítette meg
a cefrézést, hiszen egyszerre sokat nem tudtunk belőle leszedni. Ráadásul nem
tüskétlen a málnánk, így annak szedése a nyári melegben embert próbáló feladat
volt. Persze az érési idő végén kaptam meg a szedés lehetőségét a családtól,
amikor már a fagyasztóba és a dzsemnek való is elkészült. A lányaink is kicsit
már ráuntak annak kétnaponkénti fogyasztására. A málna, amúgy a Fertődi zamatos
fajta, ami nem folyton termő, de azért bőven, és kiegyensúlyozottam termőfajta. Gyümölcse gömbölyded közép nagy, harmonikusan édes-savanykás, zamatos
ízű, kiemelt jelentőségű fajta, “guruló” minőségű, jól szállítható, gyors
fagyasztásra a legkeresettebb fajta, friss fogyasztásra és konzervipari célra
is megfelelőnek mondható. A Fertődi Kutató Állomásán Kollányi László és
munkatársai állították elő. 1986 óta gyorsan növekszik a részaránya a telepítésben.
Életerős, nagyon erős növekedésű, bőségesen sarjadzó, kiváló megújuló képességű
fajta. Vesszői sárgásbarnák, közepes vastagok, mereven felállók, csúcsuk
lehajló, kéregrepedésre nem hajlamosak. Hajtásai a hazai hideg teleket
fagykárosodás nélkül elviselik. Rügyfakadása késői. Középkésői érésű fajta.
Ízben is ontja magából a gyümölcsöt, egy kis citrusos feelinggel megfejelve.
Utóíze hosszú és emlékezetes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése