606.
2014/0709
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Meteor Meggy
meggyfával érlelve
Nem mondhatnánk, hogy igazán nagyot fordult az
időjárás a mai napra, hacsak ez nem az, hogy most kicsit később jött meg a
reggeli zápor, mint előző napon. Aminek köszönhetően a szőlőben ért utol
bennünket. Ilyenkor aztán autóval időben ki kell menekülni, különben az utasok
tolhatják azt. Ha pedig itt ma sem dolgozhattunk, akkor fogtam magamat és
irányba vettem a szeszüzemet, ahol újabb különlegességek elkészítésének álltam
neki. A tegnap bemutatásra került francia cseresznyefajta után ezúttal egy
korai magyar meggyfajta desztillálását végeztem el. Azért az a tény, hogy egy
gyümölcs korai, az azért rányomja a bélyegét annak illat és zamat anyagaira is,
amelyek felett leginkább a savak uralkodnak. Ez a korai meggy a Meteor névre
hallgat. Néhány dolgot azért erről is érdemes tudni, amikor neki állunk belőle
párlatot készíteni. A Pándy és a Nagy Angol meggynek a keresztezéséből
született meg ez az újfajta. Maliga Pál és Apostol János fajta nemesítő
munkájának köszönhetjük e gyümölcsöt, amely három héttel megelőzi a pándy
meggyet, így érés ideje már június 5, vagy még akár egy kicsit előtte is lehet. Fájának jellemzői,
hogy fája sajmeggy alanyon erős, meggy alanyon középerős
növésű. Fiatal korban mereven feltörekvő, ritkán elágazó, idősebb korban
kissé szétterülő koronát nevel. Gyümölcse átlagosan 21-22 mm átmérőjű,
átlagosan 4,5-5,5 gr tömegű. Alakja kissé lapított gömb, a varratnál bemélyedt
felületű gyümölcsök előfordulása a fajtára jellemző, jellegzetes fajtabélyeg.
Színe éretten sötét kármin piros, héja közepesen vastag, felülete fénylő, száraz
tapintású. Húsa közepesen kemény, finoman rostos, sötétpiros. Festőlevű. Íze
kellemesen savanykás-édes, jellegzetesen meggy zamatú. Magja
kicsi, mag-hús aránya mindössze 4,0-6,0 százalék. Friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari
felhasználásra egyaránt alkalmas, valamint ivólékészítésre alkalmas gyümölcse.
Éretten is sokáig a fán tartható. Kocsánya rövid. Termőképessége, hogy
középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem,
öntermékeny. A belőle készült cefre nem volt túl magas alkoholú, sőt illatában
is kicsit visszafogottra sikeredett, de azért a három hónapos pihentetés után
remélhetőleg majd megmutatja igazi arcát. A saját fájával történő érleléssel
pedig színében is a gyümölcsre akarunk emlékezni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése