605.
2014/0708
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Jaboulay Ropogós Cseresznye
üvegben érlelve
Lassan beérünk a nyár derekába, és mint ilyen korra
általában az első friss gyümölcsökből elkészített cefrék leerjedtek, és
megkezdődhet azoknak a desztillálása. Az időjárás az ilyenkor megszokott hőség,
heves záporokkal, zivatarokkal, aminek okán a szőlészeti kinti munkákat olykor
fel kell fügeszteni, ettől aztán alkalom nyílik arra, hogy az üstben begyújtva
a pálinkakészítésnek hódoljunk. Közben persze szinte hétről-hétre, egyik
versenyről a másikra utazunk hétvégenként, hogy mindenfelé hirdethessük a
pálinkakészítést, mint hungarikumot. Pincészetünk az új évadban igyekszik különlegesebbnél
különlegesebb pálinkákat, párlatokat elkészíteni, fajtatiszta gyümölcsökből,
ezzel is arra szoktatva a társadalmat, hogy keressék az igazi hungarikumokat,
az egyedi és kézműves termékeket. Ezúttal mivel is kezdhetnénk, mint egy
különleges cseresznyefajtával. Ezzel a kis kitekintéssel
el is érkeztünk a megtárgyalásra kerülő fajtánkhoz a Jaboulay ropogóshoz,
amelyek már május végén, megjelennek a piacon a korai, apró szemű fajták
gyümölcsei – mindannyiunk legnagyobb örömére! Minden valószínűség szerint
Franciaországból Lyon közeléből származik. Létrejöttét egy Jaboulay nevű úrnak
köszönhetjük, aki fajta szelektálta 1830-ban. Május második felétől július
középéig érik, attól függően mely vidéken terem. Csapadékos területen gyümölcse
erősen reped. Nem igényes, jól alkalmazkodó fajta, száraz vidéken azonban apró
és ízetlen termést hoz. középerős növekedés, lapított, csüngő gömb korona.
Gyümölcse középnagy, néha nagyobb, tömör színezett húsú, édes. Termése tompa
szívalakú, oldalt kissé lapított. Héja vékony, fénylő, világospiros, értével
feketepiros színűvé válik. Kocsánya középhosszú és középvastag, kárminpiros.
Húsa nem eléggé tömött arra nézve, hogy ropogós cseresznyének nevezzék, és
inkább puha voltánál fogva a szállítást is kevésbé bírja. Leve bő, kellemes
savannyal emelt, rózsaszínűen festő. A cseresznyének gyulladást gátló,
fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S
természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát
gyümölcscukor-tartalma annál magasabb. A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő vértisztító.
Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével folsavat,
foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése