607.
2014/0710
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Gála Royal Alma
üvegben érlelve
Szépen indult a hajnal, még ha egy kicsit álmosan
is, aminek az oka a végéhez közeledő foci vébé, amelynek elődöntője éjjel
félegy után ért véget. A napkelte már a szőlőben talált bennünket, a talaj
vizes, de a szőlő lombja annyira nem, a fújdogáló szél hatására. A nap azonban
kellemesen süti a hátunkat, mindenesetre szép nap ez a munkára. És, hogy ne
csak a szőlészeti munka készüljön, nyilvánvalóan a szeszüzemben is munkához
kell látnom. Az elmúlt két napban frissen elkészült cefrét desztilláltam le, de
ma egy tavaly elkészített cefrét öntöttem fel az üstbe, hogy azok is fogyjanak
el lassan. A gyümölcs, amelyből a cefre készült, lassan ismét beérik, ezért is
igyekszek a helyét előkészíteni. Gála alma a fajta, amely igencsak közkedvelt
az egész országban, így aztán jó magam is sokáig úgy véltem, hogy ez egy magyar
gyümölcs, pedig valójában nem az, de olyan régóta van hazánkban forgalomban,
hogy lassan így épült be a köztudatba. A Gala
almafajtát James Hutton Kidd nemesítette a Kidd's Orange Red és a Golden
Delicious keresztezéséből 1934-ben, Új-Zélandon. Hivatalosan 1960-tól van
nálunk forgalomban. Augusztus harmadik dekádjától, több menetben
szüretelhető. Szüret után azonnal fogyasztható, hagyományosan azonban három-négy
hónapig tárolható is. Gyümölcse kicsi, vagy közepes (120-150g), sárgáspirosan
csíkozott, fedőszíne világospiros. Nem perzselődik, szüret előtti hullásra nem
hajlamos. Húsa kemény, ropogós, lédús, édeskés, savtartalma kevés.
Elaprózódásra hajlamos. Legnagyobb gyümölcsei a kétéves gallyak termőrészein és
az egy éves vesszők csúcsrügyeiből fejlődnek. Fája kezdetben erős, hosszú hajtásokat nevel, később
sok termőnyársat hoz. A termőrészek ifjítása már a harmadik évtől kezdve
szükséges. Hazánkban elterjedt változatai közül a Tenroy (Royal Gala)
cirkásan piros gyümölcsét dolgoztam fel. Nyersen az emésztést segíti elő, vitamin, foszfor és almasav
tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással, a vese és máj működését
szabályozza. A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy ott, ahol sok almát
fogyasztanak köszvényes beteg nem igen fordul elő. Ezt a cefrét is sikerült
remek állapotban átteleltetnem, így remélhetőleg a három hónapos érlelés után
hibátlan termékeket kóstolhatunk belőlük, hiszen azért szépen lett belőle, így
a család mind három tagját elkészítem belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése