Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. június 1., vasárnap

Rizlingszilváni Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



574.

2014/0502


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Rizlingszilváni Szőlő
  üvegben érlelve
 


Az utóbbi napokban, hetekben egy kis baleset következtében sajnálatos módon szüneteltetnem kellett az új párlatok készítését, mert egy kézzel azért elég bajos ezt a munkát végezni, és sajnos a balkezem éppen alkalmatlan munkavégzésre. Persze azért ennek van némi előnye is, így legalább több időm volt arra, hogy áttekintsem pincészetünk készleteit, és bizony mindig akadok olyanra, ami valami oknál fogva kimaradt a katalógusba helyezéstől. Hogy valójában mikor is készülhetett el ez a párlat, nem tudom, de minden valószínűség szerint olyan január-február környékén. A szőlőfajtát jól ismerem annak ellenére, hogy igazából nem dolgozom benne, de azért naponta látom az ültetvényeket, így azt is látom, hogyan fejlődik ez a szőlőfajta. Aki pedig rendszeresen figyelemmel kíséri írásaimat az pontosan tudja, hogy évek óta visszatérő párlat ez pincészetünk életében. Tetszik a gyümölcs, mert érdekes és különleges illatokkal képes meglepni a belőle bort, vagy pálinkát készítőket. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy sokan lekicsinylően kezelik ezt a fajtát. Mi azonban igazi kihívásnak éreztük, hisz sokat beszélünk a fajtáról, de kóstolni annál ritkábban kóstoltuk. A mi Rizlingszilvánink igazi stílusgyakorlat, nem akar többnek látszani, mint ami. Igen kellemes, intenzív gyümölcsös illatú, könnyed, jó ivású elegáns reduktív törkölypálinka. Németországban talán a legnagyobb telepítésű szőlő – főleg Baden, Rheinhessen és Rheinpfalz régiókban –, de többnyire asztali bort készítenek belőle. Németország után a világ második legnagyobb rizlingszilváni termelője Magyarország (mintegy 8000 hektár). A rizlingszilváni fürtje középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött. Fürt-átlagtömege 10 dkg. Bogyói középnagyok, megnyúlt gömbölyűek, sárgásfehérek, lédúsak, édesek, jellegzetesen fűszeres ízűek. Termése már szeptember első napjaiban fogyasztható, szeptember közepétől szüretelhető. Termőképessége kiváló, sok fürtöt nevel. A must savtartalma alacsony, 6-7 g/l körüli. Mindebből az következik, hogy érésénél elsősorban a savtartalmat, annak csökkenését kell figyelni. Általában azért nem szüretelik magas, akár 20 mustfok feletti érettségben, mert savtartalma erősen lecsökken. 17 mustfok körüli állapotban még elfogadható savtartalmú. Viszonylagos fagytűrő képessége alacsony fokú, ezért elsősorban a hegy- és dombvidéki borvidékek fajtája. Nálunk is kiváló!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése