574.
2014/0502
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Rizlingszilváni Szőlő
üvegben érlelve
Az utóbbi
napokban, hetekben egy kis baleset következtében sajnálatos módon szüneteltetnem
kellett az új párlatok készítését, mert egy kézzel azért elég bajos ezt a
munkát végezni, és sajnos a balkezem éppen alkalmatlan munkavégzésre. Persze
azért ennek van némi előnye is, így legalább több időm volt arra, hogy
áttekintsem pincészetünk készleteit, és bizony mindig akadok olyanra, ami
valami oknál fogva kimaradt a katalógusba helyezéstől. Hogy valójában mikor is
készülhetett el ez a párlat, nem tudom, de minden valószínűség szerint olyan
január-február környékén. A szőlőfajtát jól ismerem annak ellenére, hogy
igazából nem dolgozom benne, de azért naponta látom az ültetvényeket, így azt
is látom, hogyan fejlődik ez a szőlőfajta. Aki pedig rendszeresen figyelemmel
kíséri írásaimat az pontosan tudja, hogy évek óta visszatérő párlat ez
pincészetünk életében. Tetszik a gyümölcs, mert érdekes és különleges
illatokkal képes meglepni a belőle bort, vagy pálinkát készítőket. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy sokan
lekicsinylően kezelik ezt a fajtát. Mi azonban igazi kihívásnak éreztük, hisz sokat beszélünk a fajtáról, de
kóstolni annál ritkábban kóstoltuk. A mi Rizlingszilvánink igazi
stílusgyakorlat, nem akar többnek látszani, mint ami. Igen kellemes, intenzív
gyümölcsös illatú, könnyed, jó ivású elegáns reduktív törkölypálinka. Németországban talán a legnagyobb telepítésű szőlő
– főleg Baden, Rheinhessen és Rheinpfalz régiókban –, de többnyire asztali bort
készítenek belőle. Németország után a világ második legnagyobb rizlingszilváni
termelője Magyarország (mintegy 8000 hektár). A rizlingszilváni fürtje középnagy, hengeres vagy kissé vállas,
közepesen tömött. Fürt-átlagtömege 10 dkg. Bogyói középnagyok, megnyúlt
gömbölyűek, sárgásfehérek, lédúsak, édesek, jellegzetesen fűszeres ízűek.
Termése már szeptember első napjaiban fogyasztható, szeptember közepétől
szüretelhető. Termőképessége kiváló, sok fürtöt nevel. A must savtartalma
alacsony, 6-7 g/l körüli. Mindebből az következik, hogy érésénél elsősorban a
savtartalmat, annak csökkenését kell figyelni. Általában azért nem szüretelik
magas, akár 20 mustfok feletti érettségben, mert savtartalma erősen lecsökken.
17 mustfok körüli állapotban még elfogadható savtartalmú. Viszonylagos fagytűrő
képessége alacsony fokú, ezért elsősorban a hegy- és dombvidéki borvidékek
fajtája. Nálunk is kiváló!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése