Pannon Pálinka és Párlatverseny
2014. június 27-28. – Csopak
VERSENYSZABÁLYZAT
Rendező: PannonPálinkafőzők Egyesülete (továbbiakban PPE)
Cím: 8200 Veszprém, Simon István u. 3/c
Fax: +3688 421174
Mobil: +3630 9581717 és +3630 9471811
Web: www.palinkanaptar.hu
E-mail:csallo@csallo.hu
A verseny időpontja: 2014. június 27-28.
Helyszín: Üdülőfalu – 8229 Csopak,
Eredményhirdetés: 2014. július 11. 16:00 óra.
Helyszín: Fröccsöntő és Pálinka Napok, Csopak,
Strand u. Parkoló
A verseny kiírója és rendezője: Pannon Pálinkafőzők Egyesülete
A Pannon Pálinka és Párlatverseny
fővédnöke:
Horváth Zsolt, a megyei Hungaricum Értéktár Bizottság
elnöke
A Pannon Pálinka és Párlatverseny
védnökei:
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke
Stark Attila alezredes, a NAV Veszprémi Megyei Vám- és
Pénzügyőri Igazgatóság igazgatója
Ambrus Tibor Csopak község polgármestere
A Pannon Pálinka és Párlatversenyelnöke:
Csalló Jenő a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének
elnöke
Versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke:
Béli Géza a Pálinka Nemzeti Tanács tagja
A verseny célja
A verseny célja, hogy a Balatonfelvidék
pálinkái és párlatai megmérettetése által népszerűsítsék a kúlturált pálinka
fogyasztást, segítsék a minőség javulását, valamint megismertessék és
bemutassák az első igazi Hungaricumot a külföldi turistáknak. Az ország
borászai is lehetőséget kapnak, hogy megmutassák szőlő- és törkölypálinkáikat
valamint borpárlataikat.
A
verseny meghirdetésének köre
A PPPV-re az ország minden részéről lehet
nevezni.
A versenyre nevezhetnek:
1. A jövedéki adóról és a jövedéki
termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003.
évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) szeszfőzde,
2. (Jöt. szerinti) bérfőzető,
3. (Jöt. szerinti) magánfőző, vagy
4. kereskedő.
Versenykategóriák – Pannon Pálinka- és
Párlatverseny:
1. Almatermésű gyümölcsök pálinkái,
párlatai
2. Csonthéjas termésű gyümölcsök
pálinkái, párlatai
3. Erdei, vad és bogyós gyümölcsök pálinkái,
párlatai
4. Szőlő pálinkák, párlatok
5. Törkölypálinkák- és párlatok
6. Borpárlat
7. Ágyas pálinkák
A nevezés és a nevezés feltételei
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet.
A nevezési lap letöltheto a www.palinkanaptar.hu
honlapról. A versennyel kapcsolatban
felmerült egyéb kérdésekben a kapcsolattartók: Csalló Jenő +3630 9471811,
Csalló Gergő +3630 9581717 E-mail: verseny@palinkanaptar.hu
A nevezési laphoz csatolni kell:
a. pálinkafőzde esetén a Jöt.
szerinti termékkísérő okmányt, vagy szállító levelet
b. bérfőzött párlatok esetén a Jöt.
66. § (6) bekezdés szerinti egyszerűsített kísérő okmányt,
c. magánfőzés keretében előállított
párlat esetén nyilatkozat a magánfőző személytől
d. kereskedő által nevezett pálinka esetén
a szállítólevelet.
A szabadforgalomba bocsátott pálinkák
esetén a minimális tételnagyság 50 hektoliterfok.
A versenyre nevezni pálinka vagy párlat
fajtánként minimum 2 x 0,35 liter versenymennyiséggel lehet. A
minimálisan elfogadott versenymennyiség 2 x 0,35 liter. A mintákat az alábbi
címre kell eljuttatni:
Vödörvölgyi Pálinkaház (Csalló Pálinka
Manufaktúra)
8220 Balatonalmádi
Vödörvölgyi út külterület
személyesen vagy postai úton. Az
átvételért felelős kapcsolattartó személy: Csalló Jenő (+3630 9471 811) és
Csalló Gergő (+3630 958 1717).
Egy-egy versenyző a nevezési lap
mellékletét szolgáló eredetigazolás mellett, tetszőleges számú
pálinkával, párlattal versenyezhet.
Nevezési díj bérfőzetők és magánfőzők
esetén: 1.000.- Ft/minta.
Nevezési díj szeszfőzdék és kereskedők
esetén: 5.000.- Ft/minta. Amennyiben
több, mint 5 mintát nevez egy kereskedelmi főzde vagy kereskedő, a hatodik és
minden további minta nevezési díja 3000.- Ft
A minták beküldési határideje: 2014.
június 15. 17.00 óra.
A versenyminták bírálata
A bírálat érzékszervi zsűrizéssel
történik, a verseny bírálói, a zsűri elnöke és a szervezők a
mintaszámnak megfelelő, 2 vagy 3 tagú
bizottságot állítanak fel, amelybe megfelelő bírálói ismerettel és gyakorlattal
rendelkező tagokat delegálnak. A versenyigazgató a verseny előtt köteles
bírálói készségfelmérést végezni, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek
vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra és a
bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.
A szervezésö bizottság a beérkezett
mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a nevezési lapon
feltüntetett jellemzők alapján, illetve – amennyiben szükséges – saját maga
állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a nevezett minták kóstolási
sorszámmal való titkosító kódolását.
A versenyigazgató:
·
a
kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az előkészületeket,
·
meghatározza
a minták helyes bírálati sorrendjét,
·
ellenőrzi,
illetve biztosítja a technikai kiszolgálás színvonalát,
·
ellenőrzi
a minták bírálók előtti anonimitását,
·
folyamatosan
ellenőrzi a segítők és a kiértékelést végzők munkáját.
Amennyiben a bírálóbizottságok által adott
pontszámok jelentős eltérést mutatnak, elrendeli az újra
bírálást, amelyet a kinevezett „csúcs zsűri”
végezhet el. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell, melyet a bíráló
lapokkal és a bíráló lapokon igazolnak.
A verseny lebonyolítását és a szabályzat
betartását a versenyigazgató felügyeli.
A bíráló bizottságok feladata:
A hazánkban legszélesebb körben
alkalmazott 20 pontos rendszer szerinti értékelés. Az egyéni bírálatok után
konszenzusos vélemény kialakítása bizottságonként azzal a szigorú előírással,
hogy a verseny teljes időtartama alatt meg kell tartani a minták teljes eredet
anonimitását. A minták eredetfeltárása csak a verseny eredményhirdetése után
válhat nyilvánossá.
A minták pontozása:
A minták értékelése 20 pontos bírálati
lapon történik az alábbiak szerint.
·
Illat
tisztaság, (hibátlan) –
max. 3 pont,
·
Illat
karakter, (élénkség,
frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
·
Íz
tisztaság, (hibátlan) –
max. 3 pont,
·
Íz
karakter, (élénkség,
frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) –
max. 5 pont,
·
Harmónia,
tartósság, (benyomások
kóstolás után) – max. 4 pont.
Az egyes jellemzőkre csak egész pont
adható és a pontozást írásban indokolni kell, indoklás nélkül a bírálat
érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés
után minden
versenyzőnek kötelezően át kell adni. A
verseny, a nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános, arra külön
értesítés nem történik, azt a versenyfelhívás az időpont és a helyszín
megjelölésével tartalmazza.
Díjazás
A rendezőbizottság az alábbi pontozás
szerint állapítja meg a pálinkák kitüntető oklevéllel való díjazását:
·
Arany
minősítés: 18-20 pont,
·
Ezüst
minősítés: 16-17 pont,
·
Bronz
minősítés: 14-15 pont.
Az egyes kategóriákban, amelyekben
legalább három nevező legalább tíz mintája versenyzett, az
aranyérmet szerzett versenypálinkák közül,
a bírálók a minták visszakóstolását követően a legjobbat champion címmel
jutalmazzák.
Amennyiben az egyéb gyümölcs
kategóriánként marad még annyi tétel, amelyekben összesen
legalább három nevező legalább tíz mintája
nevezett, akkor az aranyérmet nyertek közül a
legjobbnak az összes bíráló a
visszakóstolást követően szavazással champion díjat ítélhet oda.
Az a kereskedelmi főzde, amely legalább öt
mintával nevezett és legalább három kategóriában
aranyérmet nyert, a beküldött minták
pontozási eredményeinek átlaga alapján elnyerheti a PPPV legeredményesebb
kereskedelmi főzdéje díjat.
A PPPV legjobb bérfőzető magánszemélye díja
elnyeréséhez az alábbi pontszámítás szerinti legtöbb pontot elért versenyző
jogosult:
·
minden
benevezett és legalább 12 pontos, de nem érmes pálinkáért -1 pont,
·
minden
bronzérmes pálinkáért – 3 pont,
·
minden
ezüstérmes pálinkáért – 5 pont,
·
minden
aranyérmes pálinkáért – 8 pont,
·
minden
champion díjért – 10 pont.
A PPPV legjobb bérfőzdéje címet az
előző pontszámok – versenyzőként, főzdénként – összesítésével legtöbbet
szerzett pontok alapján lehet elnyerni. A fenti díjakat a champion címmel vagy
aranyéremmel jutalmazott pálinkák közül a szakmai zsűri ítéli oda.
A versenyen odaítélhető különdíjak:
·
Legjobb
bérfőzető,
·
Legjobb
magánfőző,
·
Legjobb
kereskedelmi főzde,
·
Legjobb
bérfőzde,
·
Legjobb
kereskedői pálinka,
·
A
Városok és Falvak Szövetségének legjobb párlata, vagy pálinkája,
·
NAV
különdíj
A bérfőzött, valamint saját márkás pálinka
díjazásakor a 33/2010 (XI.25.) 16. par. mv. rendeletnek
megfelelően, az eredményhirdetés során meg
kell nevezni a lepárlást végző szeszfőzdét is.
A termékek és előállítók vonatkozásában a PPPV
díjait és jelzőivel ellátott címeit csak az e versenyeken megjelenített
termékeken lehet feltüntetni. A díjak és címek csak abból
a tételből származó terméken tüntethetők
fel, amelyből a versenyminta is kikerült.
A versenyszervező bizottság jogosult
minden pálinka és párlat esetében analitikai vizsgálatra,
amely az előírt metilalkohol és
hidrogén-cianid tartalom vizsgálata mellett, a pálinka alkoholtartalmának
eredetére is kiterjedhet. A vizsgálatot a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete által
felkért laboratórium végezheti el. Ha a tétel nem felel meg az előírásoknak,
akkor a mintát a zsűri a
versenyből kizárja.
A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére a
Csopaki Fröccsöntő és Pálinkanapok keretében, 2014 július 11-én, 16.00 órakor a
szinpadon kerül sor.
Veszprém, 2014 május 14.
Pannon Pálinkafőzők Egyesülete
1. Melléklet: Nevezési lap
2. Melléklet: Nevezési felhívás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése