Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. június 2., hétfő

Rizlingszilváni Szőlő Natúr Borpárlat 2014.



575.

2014/0503


AQUAVINICUM

NATÚR

BOR



  Rizlingszilváni Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Továbbra is folytatnám a sorát azoknak az italainknak, amelyek valamilyen oknál fogva eddig kimaradtak a katalógusomból. Ahogy a tegnapi nap folyamán bemutatott rizlingszilváni törkölypálinka, úgy ebben az esetben bemutatásra kerülő, szintén ebből a szőlőfajtából készült borpárlat bemutatását, illetve figyelembe ajánlását szeretném a kedves olvasóimnak, hallgatóimnak ajánlani. Mint már tegnap is írtam valódi kihívásnak számít ebből a szőlőfajtából párlatot készíteni, legyen az akár törköly, szőlő, vagy éppen bor állapotban. Mégis ha a három között rangsort kellene felállítani, akkor mindenképpen a bor állapot volna az, amely a legnehezebb feladat a három közül. Itt ugyan is, ahogyan azt már előzőleg megjegyeztem nagyon fontos a szüret idejének alapos megválasztása. A törköly esetében itt még nagyot nem hibázhatunk, sem a teljes gyümölcs esetében, ahol minden együtt található meg, de viszont a bor esetében, könnyű savtalan, jellegtelen alapanyagot előállítanunk, amelyből természetesen a desztillálás során sem tudunk már csodát előállítani. Tudni kell, hogy a szőlőfajta termőképessége kiváló, sok fürtöt nevel. Minden termőhelyre alkalmas, de inkább a hűvös klímát kedveli, nagyon kései érési idővel rendelkezik, közepesen fagyálló, nagy erőteljes fürtöket terem. A legmegfelelőbb szüret időpontja mégis korai, mert ilyenkor még a savak megfelelőek benne. Emiatt persze azért az utolsó permetezések időpontjára figyelni kell, különben az erjedés nem lesz megfelelő. Gazdag aromával rendelkező testes bor készíthető belőle, finoman aromatikus, fajta jelleges, finom illatú, többnyire lágy illat és aromajegyekkel. A desztillálást követően rögtön lássunk is hozzá a párlat illatainak felderítéséhez. Még bele se szagolok, éppen csak fölé hajolok, de már fejbe is ver egy csupa nagybetűs MAZSOLA. Külleme egyébként sokkal megnyerőbb, mint a többi borpárlaté a hordós érlelést követően, gyönyörű aranysárga, ez egyébként nagyon sok jót nem tesz neki, mert hamar megöregszik tőle. Ezt az italt mi most natúr változatban tartottuk meg, de így is kiváló jegyekkel bír. Egyébként annyira meglep az illata, hogy első pillanatban oxidáltnak érzem, de aztán soha többé, két nappal később sem. Ha megpróbálok mást beleérezni, mint mazsolát, kandírozott gyümölcsök jutnak eszembe, de nem narancs meg citrom, hanem pl. eper. És szegfűszeg.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése