575.
2014/0503
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Rizlingszilváni Szőlő
üvegben érlelve
Továbbra is folytatnám a sorát azoknak az
italainknak, amelyek valamilyen oknál fogva eddig kimaradtak a katalógusomból.
Ahogy a tegnapi nap folyamán bemutatott rizlingszilváni törkölypálinka, úgy
ebben az esetben bemutatásra kerülő, szintén ebből a szőlőfajtából készült
borpárlat bemutatását, illetve figyelembe ajánlását szeretném a kedves
olvasóimnak, hallgatóimnak ajánlani. Mint már tegnap is írtam valódi kihívásnak
számít ebből a szőlőfajtából párlatot készíteni, legyen az akár törköly, szőlő,
vagy éppen bor állapotban. Mégis ha a három között rangsort kellene
felállítani, akkor mindenképpen a bor állapot volna az, amely a legnehezebb
feladat a három közül. Itt ugyan is, ahogyan azt már előzőleg megjegyeztem nagyon
fontos a szüret idejének alapos megválasztása. A törköly esetében itt még
nagyot nem hibázhatunk, sem a teljes gyümölcs esetében, ahol minden együtt
található meg, de viszont a bor esetében, könnyű savtalan, jellegtelen
alapanyagot előállítanunk, amelyből természetesen a desztillálás során sem
tudunk már csodát előállítani. Tudni kell, hogy a szőlőfajta termőképessége kiváló, sok fürtöt nevel. Minden termőhelyre alkalmas, de
inkább a hűvös klímát kedveli, nagyon kései érési idővel rendelkezik, közepesen
fagyálló, nagy erőteljes fürtöket terem. A legmegfelelőbb szüret időpontja
mégis korai, mert ilyenkor még a savak megfelelőek benne. Emiatt persze azért
az utolsó permetezések időpontjára figyelni kell, különben az erjedés nem lesz
megfelelő. Gazdag aromával rendelkező testes bor készíthető belőle, finoman aromatikus, fajta
jelleges, finom illatú, többnyire lágy illat és aromajegyekkel. A desztillálást
követően rögtön lássunk
is hozzá a párlat illatainak felderítéséhez. Még bele se szagolok, éppen csak
fölé hajolok, de már fejbe is ver egy csupa nagybetűs MAZSOLA. Külleme
egyébként sokkal megnyerőbb, mint a többi borpárlaté a hordós érlelést
követően, gyönyörű aranysárga, ez egyébként nagyon sok jót nem tesz neki, mert
hamar megöregszik tőle. Ezt az italt mi most natúr változatban tartottuk meg,
de így is kiváló jegyekkel bír. Egyébként annyira meglep az illata, hogy első
pillanatban oxidáltnak érzem, de aztán soha többé, két nappal később sem. Ha megpróbálok
mást beleérezni, mint mazsolát, kandírozott gyümölcsök jutnak eszembe, de nem
narancs meg citrom, hanem pl. eper. És szegfűszeg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése