603.
2014/0619
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Nyári Pamuk Alma
üvegben érlelve
Elég csípősek, de azért szépek a hajnalok szőlőben,
és ha a támadó szúnyogoktól eltekintünk ilyenkor a munka is sokkal jobban
halad, mint később, amikor már jóval melegebb van. Az ébredező természet
részese lenni ilyenkor valóban azt az érzést kelti az emberben, hogy a részesei
vagyunk ennek az univerzumnak. A napfolyamán utoljára az SZTK-ba is el kellett
még látogatnom a kezemmel, ahol szerencsére gyógyultnak nyilvánítottak, majd a
Vámhivatalban is megfordultam. A délután folyamán, pedig már odahaza
Pincészetemben végeztem a feladataimat, hiszen több cefre is különböző állapotú
erjedésben volt. Arról nem is beszélve, hogy a nap folyamán a nagyobbik lányom
is elvégezte utolsó vizsgáját az ELTE-n. Az aktuális italom harmadik Ágyas
változatának elkészítése némiképpen több munkával jár, mint az érlelt változat
elkészítése. Igaz, hogy az ágyazást ezúttal is saját készítményű aszalvánnyal
végeztem el, amelyet tavaly még frissen, előrelátóan elvégeztem. Az ágyas párlat többnyire
kristálytiszta, a világossárgától az óaranyon át egészen a dióbarnáig terjedő
színárnyalatú, ital. Színe, illata, aromája, íze a felhasznált gyümölcsökre és
fűszerekre jellemző, enyhén édeskés. A régi paraszti világban nagyon erős
hagyománya volt ezeknek a készítésének, amelyeket főleg télen tettek meg a
gazdák, hiszen ekkor értek rá a legjobban, meg hát a főzéseket is ilyenkor
tették meg. Az ágyaspálinka készítésének, fogyasztásának polgári, gyógyszertári
eredetét több forrás, Tömörkény István szépíró nyomán Bálint Sándor szegedi
néprajzkutató, Papp Imre szentesi parasztgazda, önkéntes néprajzi gyűjtő és
Kiss Sándor leírása is igazolja. "Szegeden ismeretesek, illetőleg
emlékezetben élnek a hajdani polgári háztartások pálinkakeverékei is,
amelyeknek ágyaspálinka, röviden ágyas a nevük. Ez Tömörkény jellemzése szerint
olyan pálinka, amelyet többféle gyümölcsből, magból, levélből, virágból álló
pálinkaágyra szoktak önteni, hogy minél alkalmasabb orvosság, minél ízesebb
ital legyen belőle. E mostani italunk esetében
zöldessárga színt sikerült előcsalogatnunk a gyümölcsünkből. Ízében, pedig
tényleg a nyári alma édeskés íze köszön vissza a poharunkba. Természetesen a
legalább száz napos érlelés végén minden reményeink szerint egy remek italunk
születik meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése