604.
2014/0620
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Bodzás Fehér Törköly
üvegben érlelve
A pénteki nap, mint mindig most is már nagy
izgalmakkal tölti el az emberek lelkét. Ráadásul a szőlészetben dolgozok
számára még fizetés nap is, hiszen itt minden hétvégén megkapják az emberek a
járandóságukat. Ez azért is jó, hiszen a hétvégén, így az ember szabadabban
költekezhet egy kicsit. A főzdében még nem dolgozom, pedig már van cefre, amit
főzhetnék, e helyett pincészetünk komoly készülődésben van hiszen holnapi nap
folyamán Vönöckre utazunk, ahol a Vas megyei pálinkaverseny díjkiosztóján
veszünk majd részt. Ehhez persze az autónkat is ki kell takarítanunk, mert a
szőlőbe járás azért megviseli azt. Ezt a műveletet a főzdében végzem el, így
közben azért van időm arra is, hogy egy kis finomítást elvégezzek. Ehhez nem
kell más, mint egy kis fehér törköly cefre, amelyhez a feleségem által kidobott
bodzaszörpöt rakom hozzá. Úgy-e azt nem is nagyon kell ecsetelnem, hogy a bodza
virágból készült szörp mennyire népszerű hazánkban, hiszen a nagy melegben a
lehűtött ital kiválóan oltja a szomjunkat. Azt is elkönyvelhetjük, hogy ahány
ház van, annyiféle bodzaszörp is létezik és mindenki a sajátjára esküszik
természetesen. Nálunk szinte csak én fogyasztom, de ebben az esetben nem
sikerült az erjedés meggátolása, így felforrtak a szörpök, amelynek okán azok
végül is a cefrében kötöttek ki. Néhány gondolatot azért vegyünk erről a szörp, vagy cefre alapanyagról.
Májusban-júniusban hozza nagy, lapos, 10-25 cm átmérőjű bogernyőit, amelyeket
piciny sárgás-fehér virágok alkotnak. A virágok sugarasan szimmetrikusak,
ötszirmúak. Igen jellegzetes, sajátos illata van. A bodzavirág gyűjtését
száraz, napfényes, harmatmentes időben kezdjük el, amikor a tányérok szélén
található virágok már kinyíltak, de a belsejében még bimbós állapotban vannak.
A friss virágot nem szabad a gyűjtőzsákba erősen begyömöszölni, mert összezúzódik, s amikorra
megszárad, már meg is barnul. A huzamosabb ideig zsákban vagy halomban tartott,
befülledt virágokból sem lehet már szép, világos színű árura számítani. Jelen
növénynél a szín és a beltartalom erősen összefügg. Szárítási veszteség: 7-8 kg
friss virágból 1 kg száraz árut nyerünk. Ez gondolom, hogy érzékelteti azt is,
hogy milyen brutális mennyiség kell ahhoz, hogy ebből önállóan párlatot
készíthessünk. Talán ezért is jó lehetőség arra, hogy a bodzaszörpöt
felhasználva párlatot ízesítsünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése