214.
2012/0929
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Zenit szőlő
üvegben érlelve
A tegnapi francia törkölypálinka pálinka bemutatása
után ma továbbra is a törkölypálinkák csoportjánál maradnák egy párlat
kedvéért, de ezúttal a hazai szőlőskertekben, hazai szőlővel folytatnám. Amikor
a baráti társaságok összeverődnek egy esti kis beszélgetésre néhány cent
pálinka társaságában, akkor bizony nagyon jól esik néhány anekdotát, történetet
elmondani arról, amit éppen kóstolunk. Fontos, hogy sohasem az ívás a lényeges,
hanem a társaság, az alkalom, amelynek fényét, ünnepélyességét emeli az ital,
vagy étel, amelyet éppen fogyasztunk. Minden bizonnyal tavaly már minden jót és
okosat leírtam ezzel a szőlővel, törkölyével, borával és talán pálinkájával
kapcsolatban is. Őszintén megvallva elnyerte tetszésemet a tavalyi alkotásom,
így idén sem hagyhattam ki ennek elkészítését. Szerencsémre a Bátai Hegyközség
területén elég szép mennyiségben található meg ez a szőlőfajta. Több
gazdatársam is készít belőle bort, így a törkölyéhez igazából nem olyan nehéz
hozzájutni, mint a muskát ottonel, vagy az irsai olivér esetében. Felelevenítésként
azért most is mondanék, vagy írnák néhány szót magáról a szőlőről. A Zenit egy magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. 1951-ben
nemesítette Király Ferenc az Ezerjó és a Bouvier keresztezésével létrehozva. A
nemesítés Pécsen történt meg, így ez a fajta szőlő helyileg is közel kötődik
hozzánk. Korai érésű, bőtermő, erős növekedésű
1976 óta államilag elismert fehér borszőlőfajta. Aszúsodásra hajlamos. Bora az
évjáratok többségében illatban, zamatokban gazdag harmonikus savakkal, de
lágyulásra kissé hajlamos, savai finomak, minőségi fehérbor és pálinka
készíthető belőle. A tavalyi évhez képest az évjárat talán még jobb beltartalmi
értékeket hozott ki magából a gyümölcsből. A must foka magasabb, a savai
elegánsabbak maradtak, igaz a kinyerhető lé mennyisége némiképpen lecsökkent.
Az aszúsodás már korán bekövetkezett főként ott, ahol a szokásos zöldmunkákat
végezték el az ültetvényeken. Nyughatatlan,
vibráló jellege már tüntetően alkoholos illatában megjelenik, amelynek mazsolás
kiegészítése izgalmasságát, rejtélyességét fokozza. Tüzes zamatokkal tombol
tovább a pálinkában, vastagsága, teltsége zabolátlan. Ezért okoz fájdalmas
hiányt sok esetben a lágyság érzetét keltő, ellustult sav, amely idén nem
jellemző rá. Bogyózott törkölye, három hónapos érlelés után már remek élmények
nyújt fogyasztóinak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése