213.
2012/0928
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Muscat Ottonel szőlő
üvegben érlelve
Ennek a most bemutatásra kerülő pálinkának az
alapanyagához nem egyszerű hozzá jutni. No nem azért, mert nálunk nem termelik,
hiszen 1430 ha-on található belőle ültetvény belőle, de a mi környékünkön csak
szórványban és kis területen gondozzák. Az Ottonel muskotály, eredeti nevén
Muscat ottonel, francia nemesítésű fajta, amit 1852-ben egy Robert Moreau nevű
szőlész állított elő. A muskotály
a legősibb, és legkedveltebb fehér szőlőfajták egyike. Valószínűleg a görögök
hozták Dél-Franciaországba, és onnan terjedt el szerte Európában, majd a
tengerentúlon. Ma kisebb-nagyobb területeken a föld valamennyi bortermelő
országában termesztik. Az egyes termőterületeken, országokban a fajta nevei
annyira változatosak, hogy gyakran nehéz azonosítani. Számos borszőlő változata
mellett csemegeszőlőként is igen kedvelt, gyakran használják mazsolának, vagy
készítenek belőle szőlőlét, de a pezsgőgyártás alapanyagaként is szóba jön. A
hosszú idő alatt több mint kétszáz változatát nemesítették ki, minőségi bor
termelésére azonban ezek közül mindössze négy-öt alkalmas. A szőlő
cukortartalma viszonylag nagy, így melegebb éghajlatú vidéken viszonylag könnyű
belőle édes bort készíteni. Népszerűségének fő oka, hogy a szőlő ízét jól
visszaadja. Emellett bora lehet igen kiváló, száraz is pikáns muskotályos
zamattal. Volt szerencsém a Szekszárdi Szüreti Napokon kóstolnom ilyen bort, de
őszintén megvallva a pálinka változata sokkal jobban ízlett. Nálunk az 1880-as
években jelent meg, s az óta is töretlen népszerűségnek örvend. Nemcsak fajta
tiszta értékei miatt közkedvelt, hanem más borokkal való házasítása révén is,
mivel kitűnő illat- és íz anyagokat kölcsönöz a kevésé karakteres fajtáknak is.
Önmagában egy rendkívül muskotályos illatú, lágy, könnyen fölismerhető bort ad,
amely hamar megkedveltethető a bor iránt kevésbé érdeklődőkkel is. Az
ottonel muskotályt én mégis inkább pálinkaként ajánlanám. Fogyasztása édességek
mellé, csokoládékhoz, de száraz formában kiegészíti a kicsit fűszeres ételeket,
salátákat, raguleveseket. Ez a törkölypálinka igazi különlegesség valóban csak
apró kortyokban, kis mértékben ajánlhatjuk a fogyasztását, amelytől valódi ital
élményben lesz részünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése