Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 1., hétfő

Muscat Ottonel Natúr Törkölypálinka 2012.


213.
 
2012/0928
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
TÖRKÖLY
 
 
  Muscat Ottonel szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ennek a most bemutatásra kerülő pálinkának az alapanyagához nem egyszerű hozzá jutni. No nem azért, mert nálunk nem termelik, hiszen 1430 ha-on található belőle ültetvény belőle, de a mi környékünkön csak szórványban és kis területen gondozzák. Az Ottonel muskotály, eredeti nevén Muscat ottonel, francia nemesítésű fajta, amit 1852-ben egy Robert Moreau nevű szőlész állított elő. A muskotály a legősibb, és legkedveltebb fehér szőlőfajták egyike. Valószínűleg a görögök hozták Dél-Franciaországba, és onnan terjedt el szerte Európában, majd a tengerentúlon. Ma kisebb-nagyobb területeken a föld valamennyi bortermelő országában termesztik. Az egyes termőterületeken, országokban a fajta nevei annyira változatosak, hogy gyakran nehéz azonosítani. Számos borszőlő változata mellett csemegeszőlőként is igen kedvelt, gyakran használják mazsolának, vagy készítenek belőle szőlőlét, de a pezsgőgyártás alapanyagaként is szóba jön. A hosszú idő alatt több mint kétszáz változatát nemesítették ki, minőségi bor termelésére azonban ezek közül mindössze négy-öt alkalmas. A szőlő cukortartalma viszonylag nagy, így melegebb éghajlatú vidéken viszonylag könnyű belőle édes bort készíteni. Népszerűségének fő oka, hogy a szőlő ízét jól visszaadja. Emellett bora lehet igen kiváló, száraz is pikáns muskotályos zamattal. Volt szerencsém a Szekszárdi Szüreti Napokon kóstolnom ilyen bort, de őszintén megvallva a pálinka változata sokkal jobban ízlett. Nálunk az 1880-as években jelent meg, s az óta is töretlen népszerűségnek örvend. Nemcsak fajta tiszta értékei miatt közkedvelt, hanem más borokkal való házasítása révén is, mivel kitűnő illat- és íz anyagokat kölcsönöz a kevésé karakteres fajtáknak is. Önmagában egy rendkívül muskotályos illatú, lágy, könnyen fölismerhető bort ad, amely hamar megkedveltethető  a bor iránt kevésbé érdeklődőkkel is. Az ottonel muskotályt én mégis inkább pálinkaként ajánlanám. Fogyasztása édességek mellé, csokoládékhoz, de száraz formában kiegészíti a kicsit fűszeres ételeket, salátákat, raguleveseket. Ez a törkölypálinka igazi különlegesség valóban csak apró kortyokban, kis mértékben ajánlhatjuk a fogyasztását, amelytől valódi ital élményben lesz részünk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése