215.
2012/0930
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Merlot szőlő
üvegben érlelve
Idén elhatároztam, hogy nem követem a tavalyi
gyakorlatot, amely szerint saját cefréimet ráérek később is ledesztillálni,
mert bizony ennek következtében jelentős minőségi és mennyiségi veszteséget is
el kellett viselnem. A sorozatot, amelyet megkezdtem, most sem szakítom meg a
ma bemutatásra kerülő pálinkával, mert továbbra is a törkölypálinkák
kategóriáját folytatom. Annyiban azonban most kicsit mégis eltérek az
eddigiektől, mert ezúttal nem fehér, hanem vörös szőlő törkölyéből készült
italt ismertetek. A merlot, mert bizony erről a nálunk igen
közkedvelt szőlőről azt tudni, hogy francia eredetű, már a 14. századtól ismert
minőségi borszőlőfajta, feltételezetten, a biturica fajta természetes
mutációja. A fajta legelső komplett leírását 1784-ben egy bordeaux-i borász
tisztviselő készítette, aki a Libournais helyi termesztésű szőlőiből készített
borok között a merlot-t a legjobbnak ítélte. Olaszországban,
1855-ben Velencében tesznek említést a bordò
elnevezésű fajtáról. Svájcban, Ticino megyében, 1905-1910 között jegyzik
először, mint bordeaux-i fajtát. Az Amerikai Egyesült Államokban az 1990-es
évek során terjedt el. Magyarországon, már az 1960-as évektől kezdték
termeszteni, de nagy kiterjedésű – 100 hektárt meghaladó – ültetvényei csak az
utóbbi 15-20 év borászatát jellemzik. Napjainkra hazánk hatodik legelterjedtebb
vörösborszőlőjének tekinthető. Törkölypálinkája, telt,
sajátos, zamat- és ízgazdag, fekete ribizlis, szilvás tónusú, bársonyosan
savas, gyorsan fejlődő. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a
fajta minden szépségét hordozó kiváló törköly párlat lesz. Illatában és ízében
gyakran a cseresznye-,
az eper- és málna-aroma
érezhető, néha zöldségek (olíva, gomba), a föld
(humusz, fű) és fűszerek (tea, eukaliptusz,
menta, oregánó,
rozmaring,
kakukkfű)
illata is felfedezhető. Az ételek és borok párosításában a merlot pálinka igen
sokoldalú. Lágyabb, gyümölcsösebb, vagy fiatalabb (alacsonyabb csersavtartalmú)
változatai remekül illenek a tengeri halakhoz, lazachoz, vagy
gombás, zöldséges ételekhez. Nincs könnyű feladatom idén ezzel, mert tavaly sok
mindent nyertünk vele, de azért bízom abban, hogy idén sem valók, majd szégyent
vele a jövő évi pálinkaversenyeken. Azután pedig már nincs más vissza, mint a
palackos érlelés, és az időnkénti kóstolgatás, hogy lássuk hová is képes
fejlődni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése