Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 8., hétfő

Zenit Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2012.


216.
 
2012/1008
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT
 
TÖRKÖLY
 
 
  Zenit szőlő
  eperfa hordóban érlelve
 
 
 Nagyon sok főzőmester úgy véli, hogy a tökéletesen, jól sikeredett ledesztillált párlatnak nincsen igazán szüksége érlelésnek, vagy ágyazásnak. Ez utóbbi eljárásokat szerintük általában ott használják, ahol nem jól sikerült a cefrézés, vagy a lepárlás és ezt el akarják rejteni az érleléssel. Sokan nem tudják, hogy a pálinka szót, hogyan is sikerült megmentenünk magyarnak, hol ott szlovák szó. Érdekes anekdota az uniós tárgyalásokról, hogy amikor a pálinka szó használatáért küzdött az uniós testület előtt a román és a magyar delegáció vezetője, a következő esemény zajlott le. Arra a kérdésre, hogy ki hogyan tudja megindokolni saját álláspontját, azaz, hogy országa nyelvében ered a szó és országának volna kizárólagos joga ezt használni, a magyar külügyminisztérium képviselője felütötte a román nyelv értelmező kéziszótárát, ahol palincă címszó alatt a következő magyarázat volt olvasható: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszes ital.” Az európai uniós testület ezzel a kérdést eldöntöttnek tekintette, hiszen ha maguk a románok is magyar eredetűnek nevezik az italt, akkor az tényleg csak magyar lehet. Így Magyarország megkapta a kizárólagos szóhasználat jogát. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy nem elég szót birtokolni, hanem az mögé olyan termékeket kell tudnunk beilleszteni, amelyek felejthetetlen élményt nyújtanak. A 16. századig az égetett szesz gyógyszernek számított. A múlt század végére ezt sikerült ledegradálnunk az alkoholizmus eszközévé. Az emelkedés elindult, és ma már a fiatalok legtöbbje ismét a külföldi szeszes, égetett italok helyett tüntetően pálinkát fogyaszt. Ahhoz azonban, hogy ebben a versenyben talpon tudjunk maradni olyan választékot, és minőséget kell tudnunk produkálni, amely méltóvá teszi ezt az italt a fogyasztásra. A törkölypálinkát nem könnyű sikerre vinni, ehhez kiváló, válogatott alapanyag szükséges, és bizony sokszor jót tesz neki egy kis fahordós érlelés. A törkölyöket általában tölgyfahordós érlelésnek vetik alá, de én ezúttal inkább az eperfahordós érlelés választottam, mert ebből olyan íz, illat és zamatanyagokat tudunk kinyerni a párlatunkba, amelyek a gasztronómiai élvezetek csúcsára képesek emelni párlatunkat. Az eperfában rejlő csodákkal, kioldva az eperfa festékét, aranyszínű kristálytiszta csillogást ölt magára.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése