218.
2012/1010
AQUAVINICUM
NATÚR
BORSEPRŐ
Cabernet franc szőlő
üvegben érlelve
A borkészítést Sőrés András borász
pincészetében igyekeztem megtanulni, az ő mentorkodása felettem komoly hatással
volt, mind boros, mind pálinkás fejlődésemben, sokat dolgoztunk együtt
szőlőjében, ahol egy más fajta művelést ismerhettem meg, mint a Rózsa 2001
KFT-nél. Amikor főállású pálinkafőzővé váltam kapcsolatunk kicsit kihűlt, de
azért borászati melléktermékeit mindig én kapom meg. Ezúttal a
Cabernet franc fejtéséből származó fejtési aljat kaptam meg, amelyben a szőlő
magjából, a héjából és a kocsányából származó karakteres ízt és zamatot, a
szőlőfajták gyümölcsösséget, a borseprő, pedig az aljborra és a boros erjedésre
jellemző telt ízt kölcsönöz a seprőpárlatnak. Az minden esetre jól mutatja a
Cabernet franc értékét, hogy számos nemzetközi szakértő vallja, hogy a
magyar vörösboros vidékeken otthonra lelt a híres bordeaux-i fajta, a cabernet
franc. Miért is különösen fontos számunkra ez a fajta? Ez a bordói fajta
mutatja a legszebb változatát nálunk – talán kis hazánkban préseltek önálló
prémiumnak szánt fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó
nemzetközi szakértők is észrevették a francban rejlő óriási lehetőségeket, ami
második otthonára lelt nálunk, ahogy Michael Broadbent mondta. A Cabernet Franc
íze a kökény, az erdei szamóca és szilva ízére emlékeztet. Bársonyos, nagy
extrakt tartalmú párlatának fogyasztása kiemelkedő élményt nyújt. Jó évjáratban
és jó fekvésből remek íz-mélységet érhetünk el. Házasításokban és önmagában is
előszeretettel használják. Ezt a párlatot is
szobahőmérsékleten 19-22°C-on érdemes és kell fogyasztani, mivel a gyümölcs, a
zamatok, az érleltség így érvényesül igazán. A pálinka aperitif és digesztív
ital is egyben, étkezés előtt és után is fogyasztható. A Cabernet Franc
bujasága semmihez nem hasonlítható. Ennek a seprő párlatnak külön arca van. Bár
régóta dolgozom vele, jól ismerem, mégis mindig úgy érzem, tartogat titkokat,
meglepetéseket. Az évjáratok minden évben különböznek, így a párlatok is, de
ebben a seprő párlatban nincs olyan év, amikor csalódhatnánk. Olyan ital ez,
mint védőszentjei is, aki uralkodóból választotta az egyszerűséget, Borgia
Szent Ferenc, az ő védelmét kérve jó egészséget kívánok a fogyasztásához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése