Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 9., kedd

Bianca Szőlő Gyümölcs Pálinka 2012.


217.
 
2012/1009
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Bianca szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 A következőkben bemutatásra kerülő pálinka arról is különleges, hogy blogomon az ezzel kapcsolatos írásokat keresték fel az utóbbi időben legtöbben. Ez az igen érdekes cefre alapanyag egy szőlőfajta a Bianca, már-már direkt termő olyan tulajdonságokkal rendelkezik. Mindezek ellenére, igazi magyarfajta, amely a Seyve Villard és a Bouvier keresztezésével jött létre 1972-ben. Korábbi neve Egri csillagok 40 volt.  A Bianca fajhibrid szőlőfajtát Csizmazia József és Bereznai László állította elő. Korai érésű, közepesen termő borszőlőfajta. Szeptember második felétől 19-20 cukorfok és elegendő savtartalommal szüretelhető. Fürtje laza, hengeres és kicsi 120g átlagtömegű, ezért kedvezőtlen szüretelésű. Bogyója gömbölyű, zöldessárga, hamvas, vastag héjú. Húsa ropogós, semleges ízű. Talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytűrő, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenálló, nem rothad, virágzáskor a kedvezőtlen időjárási tényezőkre érzékeny, zöld munkaigényes. Bora alkoholban gazdag minőségi bor, semleges ízű, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak. Akár csak tavaly idén is sikerült leszüretelnem kiváló minőségben. A leszedett mennyiség feléből bort készítettem a másik feléből, pedig a héján erjesztéssel pálinka cefrét állítottam elő. Ezúttal most utóbbiról írnák. A szőlőszemek vastag héja miatt a pektinbontást nem lehetett elhagyni, sem pedig a borélesztővel való erjesztés beindítását. Tizenhét napig tartott az alacsony hőmérsékleten ez erjedés, majd további két hétig állni és pihenni hagytam a cefrét. A desztilláláskor igen magas alkohol tartalmat sikerült elérnem a kétszeri lepárlással, a hagyományos kisüsti technológiával. A lefolyó párlat átlag alkoholtartalma 74% volt, de ami fontosabb, hogy friss, üde, muskotályos szőlőre emlékeztető illat, mely kevés fehérborssal egészül ki. Szájba véve ugyanaz a kedves kis muskotályos jegy ismétlődik, hozzá mintha kevés virágméz társul-na, mely az egész pálinkát kerekké teszi. Kedves, behízelgő ital, amelynek fogyasztása minden körülmények között különleges élményt tud nyújtani. E párlatom védőszentjének Aeropagita Szent Dénest választottam, aki a 14 segítő szent egyike. Lefejezték, így szenvedett vértanú halált, de aki ebből a párlatból néhány cseppet magához vesz, azaz ő oltalma alá fog kerülni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése