Fehér furmint
A furmint, fehér bor
készítésére alkalmas szőlőfajta, a Vitis vinifera Pontian Balcanica ága,
jellegzetes magyarfajta, a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Őshonos, magyarfajta. Vannak kutatók, akik szerint
a 12-13. században francia - vallon telepesek hozták magukkal. Ezzel szemben a növénytani
kutatások bebizonyították, hogy a furmintot a 13. században már valóban
ismerték, termesztették, sőt az 1200-as években, Sopronban is említik a
furmintot Zapfner néven. Nagyváthy János kutató állapította meg először: a
Furmint mindenütt van, de százféleképpen ismerik. Ez pontosan így van,
Erdélyben Som-nak nevezik, de régen ismert volt még a kereszteslevelű,
hólyagos, nemes, lazafürtű furmintok is. Amiatt, hogy eredete nem pontosan
ismert, vannak, akik szerint Dél-Itália, mások szerint a mai Horvátország és
Szerbia területén elterülő Szerémség, de lehet a mai Magyarország is. A
nyelvészek szerint a „furmint” név francia jövevényszó, ami végső soron a latin
frumentum szóból származik, amely „gabonát” jelent. Az elmélet szerint a
cukortartalom növelése érdekében szalmán aszalták a szőlőt, így készült az édes
bor. A filoxéra előtt az egyik legelterjedtebb fajta volt itthon, jelentőségét
utána elvesztette. Hasonnevei: Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavina Mosler,
Furmint bianco, Sipon, Szalai. Bihari
boros, Biharboros, Demjén, Formont, Furmin, Gemeiner, Görin, Görgény, Kéknyelű,
Szegszőlő. Tipikus regionálisfajta, a Kárpát – medencén kívülre nem nagyon
került belőle. Elterjedt a tokaji régió Szlovákiához tartozó részében is.
Ausztriában moslernek nevezik. Kis ültetvények találhatók Szlovéniában,
ahol a neve sipon. Termesztik még Horvátországban, Romániában és a volt
szovjet tagállamokban is. Itthon, Tokaj-hegyalján és Somlón meghatározó fajta.
Magyarossági termőterülete: 4.340
ha, és ezzel a második legnagyobb területen termesztett
fehérszőlő hazánkban. A furmint Hegyalja legnemesebb szőlőfajtája, mintegy
65%-os jelenlétével domináns szerepet tölt be a borvidéken. A Furmint szőlő
szinte minden jó tulajdonsággal rendelkezik; betegségre nem hajlamos, a téli
fagynak ellenáll, szereti a jó napos fekvést. Forró nyár, esővel váltakozó
meleg ősz érlelik meg az aranyságra bogyókat. Későn érő, kiválóan alkalmas
aszúsodásra. A fajtacsoporton belül megkülönböztethetünk fehér, piros és
változó furmintot. A legelterjedtebben termesztett, domináns változat a fehér
furmint egy későn – október második felében – érő fajta. Tőkéje erőteljes
növekedésű, a talaj iránt nem igényes, de a kötött, mély, ásványi anyagokban
gazdag talajokon hozza legszebb formáját, és a vulkáni málladékon és löszön is
jól terem. A homokot, köves öntéstalajokat nem kedveli. Közepes illetve bőtermőfajta.
A levele alig tagolt, szélessége és hosszúsága nagyjából megegyező, vastag,
kissé hólyagos. Fürtje laza, középnagy (átlagsúlya 10 dkg), bogyói közepes
nagyságúak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, hosszú nyelűek, kissé
vastag héjúak, ropogósak, lédúsak, jól beérve szépen aszúsodnak. Fogékony a
Botrytis gombafertőzésre, de kedvező évjáratokban a rothadás nemesrothadás
jellegű. A furmint teljes érésben egy szép, lendületes nagy testű fehérbor is
lehet, későn szüretelve, cuveének palackozva is kiváló, de leginkább az aszú
alapját jelenti. Az aszúboroknak a testességét, gerincét adja a furmint, de
önmagában nem készítnek belőle aszút, rendszeresen keverik muskotállyal és/vagy
hárslevelűvel, melyek az ízeket, a gyümölcsösséget biztosítják az aszúknak. Főleg
Tokaj-hegyalján és Somlón termelik. Bora savdús, önálló, harmonikus
összetételű, jellegzetes finom illatú és kellemes ízű pecsenyebor, illetve
aszúsodva finom csemegebor (aszú, szamorodni) – ez az édes tokaji aszú
alapszőlője. Tokaj-hegyalján hagyományosan október 28-án, Simon és Júda napján
kezdődik a szüretelése. A reduktív furmint aperitifként, hideg és meleg
előételekhez, sós tészták, olasz tészták, friss sajtokhoz jó páros. A tokaji
termelők nem titkolt szándéka, hogy a fahordós érlelésű furmint – korszerű
termesztéstechnológiával – versenytársa legyen a világban ismert, nagy testű
fehérboroknak, így a burgundiai chardonnay-nak. Néhány termelő jó irányban
halad a cél eléréshez, ezek a fahordós furmintok nagy testtel, gazdag és
változatos illatokkal és ízekkel rendelkeznek. Csúcsát 3-4 éves korában éri el.
Attól kezdve jó esetben 10-15 évig is élvezetes marad. Nagyságát valójában
ízbeli tisztasága adja, eleganciája csak Rajna menti száraz rizlingekhez
hasonlítható. A vulkáni talajtól származó mineralitás mellett a bor lényegét
adó szép savak inkább azokat érintik meg, akik már a borok-adta magasabb élményeket
is képesek feldolgozni. Sokan keménynek tartják. Az is lehet, ha éretlen vagy
túlterhelt tőkéről szedett szőlőből készül. A nagy száraz fehérborok születését
elősegíti, a tokaji talaj ásványi anyagokban való gazdagsága is. A barrique
furmint kiváló kiegészítője lehet a füstölt sajtoknak, a parázson vagy grillen
sült halaknak, vagy csirkének, a tejfölös – gombás ragus ételeknek, ragus
halételeknek, a vajban párolt zöldségeknek. Itt a száraz furmintok ideje!
Nemrég a világhírű borkritikus, Jancis Robinson is ódákat zengett erről a
szőlőfajtáról, és mi csak egyetérteni tudunk vele. Rendkívül sokoldalú,
készülhet belőle friss, körtés-almás, gyümölcsös bor. Komoly, nagytestű, gazdag
és ásványos, amelyben fontos szerepük van ebben Tokaj dűlőinek: a talaj változatossága
minden dűlőben más-más karaktert és stílust kölcsönöz a boroknak. Külön öröm,
hogy egyre több kiváló ár-értékű bor is szerepel a száraz furmintok között.
Illata birsalma, birskörte, barack - friss és aszalt-, őszibarack, szegfűszeg.
A friss furmintokban kukorica, sósság, kovakő és föld. Ez utóbbi kategóriában
legismertebbnek a nagytestű, hordós érlelésű tételek számítanak, de léteznek
könnyedebb, gyümölcsös furmintok is, sőt, az utóbbi években pezsgőt is egyre
többen készítenek ebből a százarcú szőlőfajtából. A hosszú hordós érlelés
közben gyümölcsös-édekés telt ízeket kap, amihez megállapodott, lekerekedett,
szép savak társulnak. Méltó kísérője lehet egy franciásan elkészített kacsa-
vagy libamájas – vargányás pástétomnak, de vörös húsok mellékleteként sem
vallana szégyent. Cseppenként kortyolgatva ösztönöz az elmélkedésre, a
bölcselkedésre, segíti a magvas gondolatok megfogalmazását. Nagyon ízletes
törkölypálinkája, hiszen a rendkívül illatos muskotályos jelleg mellett egy
parfümös, édeskés citrus aroma is felismerhető a torkunkban. Kisüsti
technológiával készítve, amely a hagyományos magyar eljárás kétszeri
lepárlással mindig maradandó élmény fog nyújtani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése