Örömmel vettem az utóbbi időben azokat a megkereséseket, amelyek a bodzavirág párlattal
kapcsolatban érkeztek. A válaszomat most közzé teszem, mivel talán másokat is érdekel. Elsőként természetesen azzal kell tisztában lenni, hogy az ebből
készült párlat sohasem nevezhető pálinkának a ma hatályos jogszabályok szerint.
Ennek ellenére természetesen készíthető belőle alkoholos ital, amelyet párlatnak
nevezhetünk. Minden olyan virágból, amely mézelő, vagyis cukortartalommal bír
készíthető alkoholos ital. Tapasztalataim szerint ennek eléréséhez több módszer
is bevethető, ha úgy tetszik receptúra létezik. Az első és a legkönnyebb út,
vagy módszer, amikor a leszedett bodzavirágot tiszta szeszbe áztatjuk bele, hogy
így abból kinyerve az aroma és illatanyagokat bodzavirág párlatról
beszélhessünk. Ebben az esetben is fontos, hogy a bodzavirágokat leszedjük a
szárról, amely nem kívánatos a párlatban. Fontos az is, hogy olyan
bodzavirágokat tegyünk bele, amely beért, és nem zöld kinyilatlan állapotban
van. A másik módszer ennél az előzőnél már sokkal bonyolultabb, de valójában
közelebb áll a párlat készítéshez. Míg az előző esetben 1 liter szeszhez elegendő
10 dkg bodzavirágot beletenni, addig ebben a másik esetben legalább 25 dkg
bodzavirágra van szükség 1
liter cefréhez, amely a legegyszerűbb esetben egy
semleges ízű és illatú bor alkalmas. Konkrétan 100 liter borba 25 kg bodzavirágot áztatunk
bele, és legalább két hétig ázni hagyjuk benne, majd megkezdjük a
desztillációt, vagyis a lepárlást, amely során a bor alkoholtartalmával együtt
a bodzavirág illat, aroma anyagai is átkerülnek a párlatba. Végül a harmadik
módszer, amely egyben a legnehezebb és legbonyolultabb is következik. Ebben az
esetben legalább 100 kg
bodzavirágot kell összegyűjtenünk, alaposan leszedve a száráról. Felöntjük
vízzel annyira, hogy ellepje, majd be kell állítani a cefre savtartalmát, és
mindenképpen kell hozzáadnunk cukrot, vagy a legjobb, ha bodzavirág mézet. Ezt
követően el kell indítanunk az erjedést, amelyhez élesztőre és tápsóra van
szükségünk. Az erjesztést mindenképpen zártan, reduktívan kell végrehajtanunk,
ha eredményt akarunk elérni. Természetesen folyamatosan figyelemmel kell
kísérni a folyamatot, és annak leállása után néhány nappal el kell végezni a
desztillációt. A cefre viszonylag alacsony alkoholtartalma miatt nem várhatunk
túl sok párlatot maximum 3-4 litert. Amennyiben a kinyert párlat nem érte el
a kívánt hatást, úgy fokozni lehet azt azzal, hogy 10%-ban bodzavirágot
teszünk bele. A következő időszakban a párlatot pihentetésnek kell alávetni,
majd leszűrjük, beállítjuk a megfelelő fogyasztási alkoholfokot, majd ismét
leszűrjük és ezzel kész a párlatunk is.
Remélem, hogy a fentiek alapján elég információt
sikerült közreadnom ahhoz, hogy sikeres cefre készülhessen, és abból olyan
párlat, amelynek hatása mind egészségükre, mind lelkük örömére szolgál.
Továbbiakban és későbbiekben is szívesen állók kitüntető érdeklődésének
szolgálatára.
Muth József
okleveles pálinkafőző, kóstoltató és bíráló
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése