Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. április 17., kedd

Boskobak Körte Ágyas Gyümölcs Pálinka 2012.


178.

2012/0410

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

Boskobak körte
üvegben érlelve



Boskobak körte pálinka sorozatomnak az utolsó, és minden valószínűség szerint a legjellegzetesebb tagjához érkeztünk meg a mai bemutatása alkalmával. Természetesen azt már most előre tudom jelezni, hogy nem az utolsó körte pálinka ez, amely bemutatásra kerül hiszen van még desztillálatlan cefrém a tarsolyomban, illetve a présházamban. Az Ágyas körte családban van már egy japán az úgynevezett Nashi körte, és van a hagyományos téli esperes körte, amely már bizonyított is. Ezenfelül volt, de már csak egy üveggel van a téli esperes körte korábbi változatából. Visszatérve ide e jelenlegi párlathoz meg kell állapítanunk, hogy a desztilláláson túljutva látszólag már a nehezén is túl vagyunk, de ez még sem így van. A kész pálinka eléréséhez még hosszú hónapok, és folyamatos ellenőrzések, kóstolások vannak hátra. Az ágyas párlat esetében üveg edényben történik a pihentetés még pedig a fajta párlat gyümölcsein, amelyek lehetnek hideg ágyasak, tehát aszalványon érlelődök, illetve meleg ágyasak, amikor is a párlatba frissen érett gyümölcsöt helyezünk bele. Pincészetemben fontos elem az ágyas pálinkák készítése és, aki ehhez hasonlóan gondosan akar eljárni, akkor célszerű egy aszaló berendezés beszerzése. A Boskobak körte esetében mindig hozzáférünk friss gyümölcshöz, így ezúttal meleg ágyas pálinkát készítettem el belőle. Fontos, hogy ebben az esetben legalább 15%-át kitegye a párlatnak az ágyas gyümölcs. Az ezen való érlelés folyamán a gyümölcs beltartalmi értékei belekerülnek a pálinkába, a gyümölcsbe pedig az alkohol egy része vándorol át. Éppen ezért fontos, hogy minél magasabb alkohol tartalommal végezzük az ágyas érlelést, mert a minimum három hónapos érlelést követően meglepően lecsökken a párlat alkohol tartalma. Ekkor lágy vízzel beállítjuk a kívánt alkoholtartalmat. A megfelelő alkoholtartalomra beállított ital hűtve szűrése kulcsfontosságú lépés főként az ágyas párlatok esetében, mert csak így szabadulhatunk meg a belekerült rostanyagoktól. A szűrést legalább két nappal a palackozás előtt végezzük el. A palackokhoz ne használjunk parafa dugót, mert az alkohol oldja azt még akkor is ha nem érintkezik vele, ezért inkább műanyag dugót alkalmazzunk még ha az drágább is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése