164.
2012/0315
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Törkölyös körte
üvegben érlelve
A mai napon bemutatásra kerülő párlatommal immár szakítok az Ágyas Párlat sorozattal és visszakanyarodom a natúr pálinkák világába, azon belül is a Vegyes készítésűek alcsoportjához. A cefre törzsét a Téli Esperes Körte alkotta, amelyet szabályosan ledaráltam, pektinbontóval beoltottam. Csakhogy egy kis csavar és különlegesség legyen a dologban. Egy harmad részben ehhez a körte cefréhez olaszrizling édes törkölyt raktam, hogy azok együtt forrjanak le, és alkossanak párlatot. Az olaszrizling törköly cefre 21-es mustfokkal rendelkezett. A cefrét fajta élesztővel beoltottam és tápsóval elláttam. Savtartalma a törköly következtében megfelelőnek bizonyult, így nem volt szükséges annak kezelése. A sárköznek ezen a vidékén az olaszrizling szőlő nem jellegzetes fajta, így most arról ejtenék egy-két szót. Származása: nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaország. Szinonim neve: Riesling italien blanc, Welschriesling. Nagyon elterjedt, szinte minden borvidéken megtalálható. A legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk. Elsősorban a német nyelvterületen és hazánkban kedvelik. Nálunk talán ez a borívó emberek "alapfajtája", ahogy vörösborban a kékfrankos. Csak névrokona a Rajnai rizlingnek. Megbízható, kiegyenlített termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Márai Sándor író szerint az "olaszrizling simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra, Pannónia pallérozottsága. A rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél." Az Olaszrizling előnye, hogy bőven és kiegyenlítetten terem és a legmegbízhatóbb fajták egyike, más fajtákhoz képest kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Középerős növekedésű, bőven termő, termésátlaga 12-14 t/ha. A mi esetünkben lényegesen kevesebbet termet, így mustfoka is magasabb lett. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja. Beérési mustfoka átlagosan ugyan csak 16-17 fok körüli, de jó évjáratokban, október közepén vagy végén gyakran 19-20 fokkal szüretelhető. Régen a gazdák sokáig fennhagyták a szőlőt, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződtek. A hatvanas években hagyományos műveléssel a Balaton-felvidéken még egy tőke maximum 1 kilogrammot termet, de inkább fél kilogrammal, 20 mustfok fölött szüretelték. A cefréből nem sok pálinka lett, de illatra pestiesen mondva nem semmi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése