Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 22., csütörtök

Faeper Vegyes Ágyas Erdei Gyümölcs Pálinka 2011.


165.

2012/0316

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Faeper
üvegben érlelve



Akarva akaratlanul ismét visszakanyarodom az Ágyas Párlatok világához. Ezúttal egy már igen sokat taglalt, és ismertetett párlat következik, amelyet azért évről-évre igyekszek elkészíteni. Ebből már nyilvánvalóan az is kiderült, hogy ez nyilván az egyik legkedvesebb pálinkám. A Faeper Ágyas Párlatról van természetesen szó. Meg kell azért természetesen azt is jegyeznem, hogy a tavalyi évben a nagy szárazság következtében azért nem olyanok voltak az erdei gyümölcsök, mint másik években, amikor több a csapadék. Szinte már megszokott, hogy az első gyümölcsök között érő Faeper időszakában rendszeresen felpakolom az autómat vödrökkel és fóliákkal, amelyek segítségével körbe járom az ismert Faeper fákat és két napos rendszerességgel be is gyűjtöm róluk a beért gyümölcsöket. Itt ebben a ma bemutatásra kerülő párlatban nem aszalványból raktam Faepert, hanem a frissen szedett gyümölcsöket helyeztem a saját gyümölcséből készült párlatába. Ezúttal ellentétben a 2010-es évvel, amikor külön raktam a fehéret és a feketét, ezúttal együtt helyeztem el őket a párlatban. Az egykor Kínából kicsempészet fák jól beilleszkedtek a Kárpát-medence életébe. Sajnos a fejszék és a motoros fűrészek a kihalás szélére sodorták nálunk őket. Tudom, hogy ezt már sokszor elmondtam, de újra és újra kitartok mellette. Ízelítő beltartalmi összetevőiből: aceton, almasav, arzén, aszkorbinsav, B1-vitamin, B2-vitamin, béta-karotin, bórkősav, cellulóz, cianidin, citromsav, ecetsav, foszfor, fruktóz, kén, koffeinsav, kolin, leucin, magnézium, metil-szalicilát, nátrium, niacin, pektin, prolin, sóskasav, sztearinsav, szukcinsav, tannin, trigonellin, umbelliferon, vas, xantofil. És mindezek az összetevők mire is jók pontosan? Alkalmazható antibakteriális, asztma, cukorbetegség, fájdalom, gyulladás, hashajtó, hipertónia, kiütések, köhögéscsillapító, köptető esetekben. Első hallásra ez valóban soknak és nagyon általánosnak tűnik, de higgyük el, hogy valóban a természetben megtalálható minden amire szervezetünknek szüksége van, vagy lehet betegségek esetén. Szép Ernő versében így ír: Szeretnék eperfa lenni, de olyan csuda nagy eperfa, kit ha megráznak, eprészhet alatta mind az egész világ gyermeke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése