Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 2., péntek

Piros Ribizli Ágyas Vegyes Párlat 2012.


147.

2012/0227

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Piros Ribizli
üvegben érlelve



Ha már az előző nap folyamán egy igazi magyar ágyas pálinkát sikerült megismernünk, akkor nem tehetem meg, hogy ma ne annak az édes testvérét mutassam a közvéleménynek és a pálinkabarát közönségnek. Azért a falun, vidéken élő emberek pontosan tudják, hogy ribizkéből nem csak fekete terem, hanem piros színű is. Kettőjük között azért van jó néhány el nem hanyagolható különbség. Ismerkedjünk meg tehát ezzel a szintén ritkának mondható ágyas párlat gyümölcsével. Ez már nem is annyira magyar gyümölcs, hiszen Ázsia és a Földközi-tenger vidékén őshonos, innen került hazánkba a középkorban. A XIV. századtól kolostorkertekben kezdték termeszteni Európaszerte, a XV. századtól vált közkedveltté Európában, Magyarországon a XVII. századtól vált népszerűvé. A piros ribizli a fekete ribizlivel (Ribes nigrum) együtt a köszmétefélék családjába tartozik. A piros ribizli kiváló antioxidáns forrás, hiszen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, négyszer több van benne, mint a narancsban. 100 grammjában 30-40 mg található. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen eme fanyar ízű bogyós gyümölcsöt. Flavonoid tartalma hatékony segítséget nyújt a szabadgyökök elleni védekezésben, segíti a C-vitamin felvételét a májban, vesében és mellékvesében, a gyümölcsben található béta-karotinnal együtt - több kutatás is kimutatta - daganatmegelőző hatása is van. Érdemes megemlíteni, hogy a C-vitamin mellett tartalmaz B1-vitamint, mely a sejtek, különösen az idegsejtek működéséhez elengedhetetlen, növeli az energiaszintet, javítja a koncentrálóképességet és az anyagcsere folyamatokat; B2-vitamint, mely segíti a zsírsavak lebontását, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben; B6-vitamint, mely ajánlott szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére, álmatlanság enyhítésére, premenstruációs tünetek csökkentésére és E-vitamint, amely az immunrendszer erősítésére, szívbetegségek ellen, szennyező anyagok ellen ajánlott. Sejtszinten fejti ki hatását, ezért az öregedés folyamatát is lassítja. Cukortartalma sem jelentős, savanykás ízét nem csak ennek köszönheti, hanem a benne található alma-, citrom-, bórkő-, borostyánkő-, ecet-, és oxálsavnak, de a sort még folytathatnánk. Jelentős növényi rostanyag tartalma – főleg pektin származékok – hozzájárulnak a könnyű emésztéshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése