A BOROK OSZTÁLYOZÁSA
(kategóriák)
A. "STRICTO SENSU" BOROK
1. Kategória: fehér, csendes borok
Belső nyomás CO2 <>°C-on
1.1. Fehér borok (nem illatos fajták) cukortartalom:
1.1.1. száraz borok 0 - 4 g/l
1.1.2. félszáraz borok 4,1 - 12 g/l
1.1.3. félédes borok 12,1 - 45 g/l
1.1.4. édes borok 45 g/l fölött
1.2. Fehér borok, illatos fajtákból ( pl.: F_szeres
Tramini, Muscat Ottonel, Irsai Olivér) cukortartalom:
1.2.1. száraz borok 0 - 4 g/l
1.2.2. félszáraz borok 4,1 - 12 g/l
1.2.3. félédes borok 12,1 - 45 g/l
1.2.4. édes borok 45 g/l fölött
2. Kategória: rosé, csendes borok
Belső nyomás CO2 <>°C-on cukortartalom:
2.1. száraz borok 0 - 4 g/l
2.2. félszáraz borok 4,1 - 12 g/l
2.3. félédes borok 12,1 - 45 g/l
2.4. édes borok 45 g/l fölött
3. Kategória: vörös, csendes borok
Belső nyomás CO2 <>°C-on cukortartalom:
3.1. száraz borok 0 - 4 g/l
3.2. egyéb borok 4 g/l fölött
4. Kategória: habzóborok
A belső nyomás 0,5 és 2,5 bar között, 20 °C-on cukortartalom:
4.1. száraz borok 0 - 4 g/l
4.2. egyéb borok 4 g/l fölött
5. Kategória: pezsgők
Belső nyomás 2,5 bar fölött, 20 °C-on cukortartalom:
5.1. max. 6 g/l
5.2. max. 15 g/l
5.3. 15,1 - 40 g/l
5.4. 40,1 - 80 g/l
5.5. 80 g/l fölött
B. KÜLÖNLEGES BOROK
6. Kategória: természetes csemegeborok
pl.: Tokaji szamorodni, Tokaji Aszú cukortartalom:
6.1. 0 - 4 g/l
6.2. 4,1 - 20 g/l
6.3. 20 g/l fölött
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése