Bálint-napi II. Borkóstoló és Gasztronómiai Nap
Február 12.
Ez a találkozó igazából egy zárt rendezvény, amelyre csak meghívással lehetett részt venni. A meghívás leginkább családtagoknak szólt. Pincészetünkben a Bálint nap azért rendkívül fontos, mert a népi hagyományok szerint a gyümölcsősőkben ezen a napon kell megkezdeni a munkálatokat. Hogy sok gyümölcs teremjen, és azokból kiváló minőségű pálinkát lehessen főzni, ezért ezen az estén áldomást iszunk ennek sikerére. Hajnalban kezdődik az összejövetel, ami sertésvágással van ezúttal egybekötve. Az alaphangulatot a Királyleányka 2009-es törkölypálinka adja meg, amely eperfahordóban került hat hónapig érlelésre. A sertés Dunaszekcsőn Bokor Zoltánnál kerül levágásra és feldarabolásra. Ezen a fiatalok vesznek részt: Heilmann Sándor sógorom, Németh Attila komám és jómagam. Hazaérkezve a feldolgozásban már az idősek is segédkeznek: Apósom és Apám. Továbbra is a pálinka kóstolgatás folyik, majd a reggeli kalács elfogyasztása után megkezdjük a borok kóstolását is munka közben. Elsőként a 2010-es évjáratú Kékfrankos kerül felhozatalra sógorom kérésére, aki annyira nem kedveli a francia vörösborokat. Másodiknak a 2010-es Cabernet franc vörösbor kerül kínálásra. A harmadik a 2009-es évjáratú Bikavér vörösbor lesz. Közben már töltjük a kolbászt és a szalámit is. A negyedik bor a 2010-es évjáratú Merlot siller lett. Ötödiknek a 2010-es édes Cabernet Rozé kerül felhozatalra. Befejezésül hatodiknak az ebéd után, amely töltött káposzta a 2010-es évjáratú édes Rozé Cuvée lesz. Heilmann sógorom kívánsága szerint ezúttal fehér borokat nem is kóstoltunk, mert ő azokat igencsak nehéznek és erősnek tartotta a múltkori kóstolás alkalmával. Délutánra végeztünk is a töltésekkel is, a hurkával és a disznósajttal egyaránt. Öt órakor zárult le e gasztronómiai estünk, úgy, hogy egy kis pálinkával még szétrobbantottuk a zsíros falatokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése