A bor színe és tisztasága
A bor színe és tisztasága
A borkóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg. Már az is sokat elárul. A színárnyalatokból fehérboroknál lehet következtetni a borkészítési technológiára, a bor korára is. Az egészen világos zöldes-fehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyán szín minden féle árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére, és korosabb voltára utalnak. A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul. Mindenekelőtt a bor korát. A mély, lilásbíbor szín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubin -, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél egészen téglavörös színű is lehet, ilyen korra a pohár szegélyénél a szélek világos narancssárgás színűek, míg a bor közepe felé mélyül a színintenzitás.
Szín
| Fehérborok | Rozéborok | Vörösborok |
| Rendes színek | ||
| ezüstfehér (majdnem | szürke | piros |
| szintelen, vízszínû) |
|
|
| zöldesfehér | selyemrozé (sárgás rozé) | bíborvörös |
| sárgászöld | hagymaszínû | rubint piros |
| világos zöldessárga | halványpiros | gránátpiros |
| zöldessárga | világospiros | mélysötétpiros (meggyvörös) |
| világossárga | világos liláspiros | kékesvörös |
| szalmasárga | kástélyos | feketevörös |
| sötétsárga | siller | rohadt meggyszínû |
| aranysárga |
|
|
| zöldesarany |
|
|
| vörösarany |
|
|
| teaszínû (füstös arany) |
|
|
| borostyánsárga |
|
|
| barna |
|
|
| Hibás és fakó színek | ||
| rezes | rókás | fakóvörös |
| pirkadt (fixlis, fuxos, rókás) | krémszínû (fakó rózsaszín) | téglavörös |
| törött | téglapiros | hagymavörös |
| - barna |
| barnásvörös |
| - fekete (szürke) |
|
|
| - fehéres |
|
|
| - rozsdás (vörösesbarna) |
|
|
pirkadt bor:
Az olyan borokat nevezzük pirkadtnak, amelyekben a sárga és a piros színárnyalatok keverednek.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése