A pohár
Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, illetve isszuk a bort. A pohár alakjának, méretének, anyagának komoly jelentősége van. Ahhoz, hogy a bor színe jól látható legyen, sima, lehetőleg vékony falú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják, ezért kerülendők. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú, űrtartalma a kóstolandó bor jel-legétől függően változik, de sosem kicsi. A komolyabb házi vinotékával rendelkezők arra is adnak, hogy a különféle bortípusokhoz legalkalmasabb poharuk is legyen, de ez már a magasiskola. Akinek ez a lehetősége nincs meg, annak jó szívvel ajánlható a nemzetközileg szabványosított borkóstoló pohár, amelynek alakja, mérete a legtöbb esetben ideális és így univerzálisan használható. A borpincéknél ennek használata mindenütt alapkövetelmény!
A kóstoláshoz fél deci körüli mennyiség elegendő, legfeljebb 1 dl.
A kóstolást lehetőleg tiszta levegőjű, világos helyiségben, mindenféle intenzív illatoktól, szagoktól mentes környezetben végezzük, és lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, melyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, olykor meg is bénítják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése