Nevezési irányelvek
A másik fontos dolog, hogy a kategória besorolással
megfelelően irányítani tudjuk a pálinka, párlatkészítés, és bírálat irányát.
Ennek érdekében a következő kategóriák felállítását javasoljuk:
Tíz kategória kerülne kialakításra annak érdekében,
hogy igyekezzünk felölelni a fajták teljességét:
Almatermésűek kategóriája
Bogyótermésűek kategóriája
Csonthéjas termésűek kategóriája
Szőlő félék kategóriája:
· Törkölypálinkák kategóriája
· Bor, Borseprők kategóriája
Erdei gyümölcsök kategóriája
Vegyes párlatok kategóriája
Egyéb párlatok kategóriája
Likőrök kategóriája
A kategóriák alapkitétele, hogy natúr pálinkák
esetében azok legalább három hónaposak legyenek, ezt a pálinkaszármazási
igazolvánnyal tudjuk igazolni. Az érlelt pálinkák esetében a három hónap
szintén fenn álló követelmény, de ezt valamilyen fahordóban kell eltöltenie.
Ennek nyoma a párlaton színében megtalálható. Végül a harmadik főkategória
esetében ugyancsak három hónap az alapfeltétel, de ezt a megfelelő
gyümölcságyon kell annak eltöltenie ennek szintén színében és ízében meg kell
nyilvánulnia.
Így ennek értelmében a verseny során tíz kategória fog versenyezni. A
kategóriába benevezett pálinkák, párlatok értékelése, bírálata a hagyományos 20
pontos rendszerben történik. A bírálat során az értékelők írásos tanácsokkal
látják el a nevezőket az esetleges cefrézési-, főzési-, érlelési hibák
elkerülése érdekében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése