Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny
2016. 09. 24.
Néhány hónappal ezelőtt született meg az ötlet néhány
magánfőző fejében miután pár versenyről kitiltották őket, hogy ők magul is
megrendezhetnének egy versenyt. A gondolatot aztán tett követte, amelyet a
Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesülete is magáévá tett, és
támogatásáról biztosította ezt a törekvést. A versenyt végül a Dél-Alföldi
Hungarikumok Alapítvány írta ki és hirdette meg. Azzal a nem titkolt és nemes
céllal, hogy ezen a versenyen csak nyertesek lesznek, vesztesek nem, és akik
esetleg italaikra érmet nem is, de szaktanácsadást mindenképpen nyerni fognak.
A verseny meghirdetése szinte nem várt népszerűséget ért el, és végül 50
versenyző, 239 italt nevezett erre a megmérettetésre. Ennek okán az italok
lebírálását két nap kellett megoldani szeptember 17-én és 18-án. Németh József
a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány elnöke minden feltételt biztosított
ahhoz, hogy egy korrekt, szakmailag kifogástalan, és pártatlan bírálat valósuljon
meg. A zsűri kilenc főből állt, amelyek 3x3-as csoportban végezték a bírálatot
a hagyományos 20 pontos rendszerben. A zsűri elnöke, egyben az 1-es bizottság
vezetője Balogh Krisztián volt a Czetis Pálinkaház tulajdonosa, és főzőmestere.
A 2-es bizottság elnöke Szokola János a Zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend
Nagykövete volt. A 3-as bizottságot Kása Tibor irányította. Ők hárman egyben a
csúcs zsűrit is alkották, akik a vitás kérdésekben hozták meg a bírálatot. A
bírálaton aktív részvételt vállalt a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend
Egyesület több tagja is. Előzetesen 11 kategóriában kerültek besorolásra a
nevezett italok, de aztán az Alma, a Körte, a Birs, az Őszibarack, a
Kajszibarack, a Meggy, a Cseresznye és a Szilva annyi nevezést kapott, hogy
önálló kategóriává nevezték ki. Így az italok végül 17 kategóriában
versenyeztek, és minden kategóriában sikerült kategória győztest választani.
Végül a szakmai zsűri megválasztotta a verseny legjobb italát, amelyen a 20
pontos italok vehettek részt. Továbbá kijelölésre kerültek a legjobb 19 pontos
italok, amelyek a társadalmi zsűri elé kerülnek, hogy ott is kiválasztásra kerüljön
a legjobb. Ezzel persze még nem ért véget a feladatuk, mert a közönség díjra is
kijelölték az italokat, amelyek közül a legjobbat, majd a díjkiosztón jelen
lévő 5 önkéntes fog kiválasztani. Mindezekből érezhető, hogy nemcsak irodalmi
fogásként mondhatjuk el, hogy a zsűrinek nehéz feladata volt. Összességében
megállapíthatjuk, hogy az 55 bronz elismerés mellett, 59 ezüst elismerés, és
további 53 arany elismerés is született, valamint 17 kategória győztes, és 3
szakmai díjas. Sajnos 30%-a a nevezett italoknak még mindig olyan volt,
amelynek minősége javításra szorul. Természetesen az ünnepélyes díjkiosztóra
várnak minden kedves nevezőt, pálinkabarátot Szegedre, a Halácsi Kúriára
szeptember 24.-én délután. Itt minden nevező megkapja italaiért az elismerést,
és a bírálati lapokat is, amelyeken szöveges magyarázatot találnak az
italaikban megbúvó hibákra. A zsűri tagjai a finom vacsora után szívesen várják
a nevezőket egy kis pálinka kóstolóra, amely mellett megvitathatják személyesen
is italaik eredményeit.
Muth József
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése