Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2016. szeptember 20., kedd

Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2016. 09. 24.



Az I. Szegedi Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny
2016. 09. 24.


Néhány hónappal ezelőtt született meg az ötlet néhány magánfőző fejében miután pár versenyről kitiltották őket, hogy ők magul is megrendezhetnének egy versenyt. A gondolatot aztán tett követte, amelyet a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesülete is magáévá tett, és támogatásáról biztosította ezt a törekvést. A versenyt végül a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány írta ki és hirdette meg. Azzal a nem titkolt és nemes céllal, hogy ezen a versenyen csak nyertesek lesznek, vesztesek nem, és akik esetleg italaikra érmet nem is, de szaktanácsadást mindenképpen nyerni fognak. A verseny meghirdetése szinte nem várt népszerűséget ért el, és végül 50 versenyző, 239 italt nevezett erre a megmérettetésre. Ennek okán az italok lebírálását két nap kellett megoldani szeptember 17-én és 18-án. Németh József a Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány elnöke minden feltételt biztosított ahhoz, hogy egy korrekt, szakmailag kifogástalan, és pártatlan bírálat valósuljon meg. A zsűri kilenc főből állt, amelyek 3x3-as csoportban végezték a bírálatot a hagyományos 20 pontos rendszerben. A zsűri elnöke, egyben az 1-es bizottság vezetője Balogh Krisztián volt a Czetis Pálinkaház tulajdonosa, és főzőmestere. A 2-es bizottság elnöke Szokola János a Zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend Nagykövete volt. A 3-as bizottságot Kása Tibor irányította. Ők hárman egyben a csúcs zsűrit is alkották, akik a vitás kérdésekben hozták meg a bírálatot. A bírálaton aktív részvételt vállalt a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesület több tagja is. Előzetesen 11 kategóriában kerültek besorolásra a nevezett italok, de aztán az Alma, a Körte, a Birs, az Őszibarack, a Kajszibarack, a Meggy, a Cseresznye és a Szilva annyi nevezést kapott, hogy önálló kategóriává nevezték ki. Így az italok végül 17 kategóriában versenyeztek, és minden kategóriában sikerült kategória győztest választani. Végül a szakmai zsűri megválasztotta a verseny legjobb italát, amelyen a 20 pontos italok vehettek részt. Továbbá kijelölésre kerültek a legjobb 19 pontos italok, amelyek a társadalmi zsűri elé kerülnek, hogy ott is kiválasztásra kerüljön a legjobb. Ezzel persze még nem ért véget a feladatuk, mert a közönség díjra is kijelölték az italokat, amelyek közül a legjobbat, majd a díjkiosztón jelen lévő 5 önkéntes fog kiválasztani. Mindezekből érezhető, hogy nemcsak irodalmi fogásként mondhatjuk el, hogy a zsűrinek nehéz feladata volt. Összességében megállapíthatjuk, hogy az 55 bronz elismerés mellett, 59 ezüst elismerés, és további 53 arany elismerés is született, valamint 17 kategória győztes, és 3 szakmai díjas. Sajnos 30%-a a nevezett italoknak még mindig olyan volt, amelynek minősége javításra szorul. Természetesen az ünnepélyes díjkiosztóra várnak minden kedves nevezőt, pálinkabarátot Szegedre, a Halácsi Kúriára szeptember 24.-én délután. Itt minden nevező megkapja italaiért az elismerést, és a bírálati lapokat is, amelyeken szöveges magyarázatot találnak az italaikban megbúvó hibákra. A zsűri tagjai a finom vacsora után szívesen várják a nevezőket egy kis pálinka kóstolóra, amely mellett megvitathatják személyesen is italaik eredményeit.

Muth József
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése