804.
2015/0211
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Kékfrankos Szőlő
üvegben érlelve
Az utóbbi napokban egy tucat likőrt állítottam
össze érlelésre, és ez alatt az idő alatt kicsit gondolkodása is az embernek
rááll az ilyen bonyolult, összetett italok elkészítésére. Furcsa is ezt
követően elkészíteni hagyományosnak, klasszikusnak számító törkölypálinkát,
amelynek íz és aroma vonala roppant egyszerű, egyedi, szinte már köznapinak is
mondható. A likőrök, a mézes fűszeres italok inkább mondhatók a hideg napok
italainak, míg ezzel szemben a törkölypálinkák is inkább a sertésvágásokhoz
kapcsolódó italoknak számítanak. Most azonban, hogy az időjárás is kicsit
melegebbre fordult, a hó vad tempóban olvad, a nap is elő-elő bukkan, így
kicsit a tavasz első hírnökeire koncentrálunk. A napunk egyébként teljesen
szokványosan indult, és így is telt el. A klastrom hegyen kinyitom a templomot
és a plébániát, hogy a munkások tudják végezni a dolgukat, majd magam is a
saját feladatom után láttam. Ennek a törkölynek az elkészítése azért is
érdekes, mert a másfél éves cefre gondos, légmentes lezárás után került most
felnyitásra, és annak állaga teljesen hibátlan állapotot tükrözött. A 80-90
kg-nyi anyag ledesztillálása nem okozott különösebb gondot, amely a
várakozásnak megfelelően folyt is le előbb alszesznek, majd a tisztázás után
párlatnak. Délután hazafelé még megbeszélést folytattam a diakónusunkkal,
akivel közösen megszemléljük a templomban végzett munkákat is, miközben egy
házszentelés felkérést is megbeszélünk. Otthon aztán nincs is más feladatom,
mint előbb a statisztikákat tekintem át és ez a párlat is a negyedik ezen a
napon. Meg is találom a megfelelő védőszentet az italomhoz Osnabrücki Szent
Adolf személyében. Ezeken a napokon azért többségében a szőlővel kapcsolatos
italainkat készítettük el, borseprő, törkölyök képében. Tavaly ilyenkor egy
mézes kadarka készült el ezen a napon, most ennek méltó folytatása a kékfrankos
natúr törköly.
Közvetlen, kedves, gyümölcs-virág kompozíció, háttérben némi citrusos
fanyarsággal, jellegzetes savassággal az orrban. Szájban könnyed szerkezet,
virágos, grapefruit-fanyar, friss ízek, lecsengésében az alkohol melegít, de
nem agresszíven. A jelenlegi nyersességét a száz napos érlelés után, majd
felváltja várhatóan az ízek és aromák közti harmónia. Ezt az italt ajánlom
mindenféle meghűléses betegségre, egy jó forró fürdő után.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése