608.
2014/0711
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Gála Royal Alma
almafával érlelve
Megérkezett ismét a hétvége, de az időjárás
terveinket alaposan keresztül húzta. Indulóban voltunk Csopakra, a Pannon
Pálinka és Párlatverseny díjkiosztójára, és úgy terveztünk, hogy az egész
család egy kellemes kis hétvégét tölt, majd el a Balaton partján. Ehelyett
újfent megérkezett a hidegfront széllel és esővel, amely a fürdési terveinket
végleg el is törölte. Maradt a munka, így a főzdében és a szőlészetben is
befejeztük a napot, a hetet, felvettük a pénzeket, majd a feleségemmel
indultunk el a díjkiosztóra, de előtte még azért elkészítettem a tegnap
bemutatott gyümölcspálinkánk érlelt változatát. Sok helyen találkozunk vele a mitológiában is, már, mint az
almával. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem, s az eredendő bűnnek
szimbóluma volt. A görögöknél és a rómaiaknál az étkezés végét jelezte. Nálunk
egy jó kis érlelt alma pálinka az étkezés kezdetét jelzi. Egészséges
táplálkozásunk szerves része, egyik legnépszerűbb gyümölcsünk az alma.
Alkalmazkodó képessége igen jó, 15-30 Celsius fok között biztonságban
termeszthető, de minőségi, és mennyiségi termés, csak szélsőségektől mentes
helyeken érhető el. Éves vízigénye, 600-800 mm, melyből a tenyészidőszakban,
350-500 mm az igénye. Magyarországon termeszthető fajtáknak többségén, az alma
nyári vízigényét, csak öntözéssel tudjuk kielégíteni. Lehetőség szerint
törekedjünk a korona kialakításnál, metszésnél, arra, hogy levegős, szellős
legyen a koronája. Így, főleg a gombabetegségekkel kapcsolatos teendőink
könnyebbé válnak, gondolva a permetezésre, és nem fülled be a korona olyan
könnyen. Különböző korona kialakításban, vagy kordonos kialakítású
ültetvényeket telepíthetünk. Középnagy, gömbölyded formájú, ropogós, kemény
húsú. Íze kellemesen édeskés, jellegzetesen aromás, harmonikus, kevés
savtartalommal. Héja sima, enyhén viaszos, sárgás alapszínen narancsvörösen - világospirosan
csíkozott, de a szín és a színek intenzitása a típusoktól függően változhat. A
fával történő érlelés során sikerül felgyorsítanunk az érlelést, amely révén
korábban fogyaszthatóvá válik az italunk, nem is beszélve arról, hogy színében
is kellemesen sárgás árnyalatúvá válik. Ízében, zamataiban, pedig felerősíti a
nyári alma édeskésen kásás hatását, mintha éppen beleszeretnénk harapni magába
a gyümölcsbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése