Amikor az első gyümölcsöt leszedjük a fáról, amikor az erjesztést ellenőrizzük, amikor az első csepp megjelenik a mérőóra után, majd azt követi a többi, ezek az események mind egy irányba mutatnak, mind egy célt szolgálnak és ez nem más, mint amikor a verseny zsűri lebírálja a párlatunkat és eldől arról, hogy hány pontot kapott, hogy milyen munkát is végeztünk. Aztán a barátainkkal csendes estéken a tulipános pohárból kortyolgatva megbeszéljük az élet eseményeit. Ez a magyar barátság, ez a magyar virtus, mert a pálinka, amelyet ilyen gondossággal készítünk nemcsak egyszerűen egy ital, amelyet szertartásosan lehörpintünk, hanem a múltunk, eleink tradíciója, a valódi hungarikum, a magyar vidék, a magyar paraszti élet alapja, veleje, a termőföld, a haza szeretete.
A bírálat pedig így zajlik egy versenyen:
A bírálat teljes folyamatát közjegyző felügyeli és annak eredményeit közjegyző hitelesíti.
Az I. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny végleges bírálói névsora:
01. Béli
Géza
|
11.
Kovács József
|
02.
Borbáth Gabriella
|
12.
Krausz Frigyes
|
03.
Bujáki József
|
13.
Krizl Edit
|
04.
Bukolyi Marcell
|
14.
Meczer Péter
|
05.
Csalló Jenő
|
15.
Pifka József
|
06.
Csősz Attila
|
16.
Szelei Sándor
|
07.
Hegyi János
|
17.
Vértes Tibor
|
08.
Hornung Zoltán
|
Panyik
Gáborné dr.
|
09. Kaizer
Gábor
|
Szicsek
János
|
10.
Kovács Attila
|
Őzse
Andrea
|
A zsűri elnöke: Panyik Gáborné dr.
A fenti,
országosan elismert bírálók közül, a beérkezett nevezési minták darabszámának
függvényében lesznek kiválasztva a 2-3 főből álló bíráló bizottságok. A bírák
2012. augusztus 21-én egy felkészítő tréningen vesznek részt, ahol a zsűrielnök
irányításával kóstolási minták értékelésével történik meg a tagok
"formába" hozása, valamint az adminisztrációs teendők részleteinek
megbeszélése. A kóstolási minták természetesen függetlenek a versenyre nevezett
tételektől, azok felnyitására a tényleges zsűrizés napján, szeptember 4-5-én
kerülhet sor. A tréning célja a zsűri összeszoktatása és az érzékszervek
finomhangolása.
A versenyminták bírálata
A bírálat
érzékszervi zsűrizéssel történik, a verseny bírálói a zsűri elnöke és a szervezők
40 mintánként 1-1 két/háromtagú bizottságot állítanak föl, amelybe megfelelő
bírálói ismerettel és gyakorlattal rendelkező tagokat delegálnak. A
versenyigazgató és a szervezési bizottság vezetője, a verseny előtt köteles
bírálói készségfelmérést végezni, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek
vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra és a
bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.
A szervezési
bizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a
nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, illetve - amennyiben szükséges -
saját maga állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a nevezett próbák
kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását.
A zsűri
elnöke a versenyigazgatósággal együtt:
·
a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az
előkészületeket,
·
meghatározza a minták helyes bírálati
sorrendjét,
·
ellenőrzi, illetve biztosítja a technikai
kiszolgálás színvonalát,
·
ellenőrzi a minták bírálók előtti anonimitását,
·
folyamatosan ellenőrzi a segítők és a
kiértékelést végzők munkáját.
·
Amennyiben a bírálóbizottságok által adott
pontszámok jelentős eltérést mutatnak, elrendeli az újra bírálást, amelyet a
kinevezett „csúcs zsűri” végezhet el.
A verseny
lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató vagy az általa
kijelölt személy és a zsűri elnök felügyeli, de csak közösen, egyetértésben
avatkozhatnak be a bírálatba, rendelhetnek el újrabírálást. A döntést minden esetben
írásban rögzíteni kell, melyet a bíráló lapokkal és a bíráló lapokon igazolnak.
A bíráló bizottság feladata
Az úgynevezett 20
pontos rendszer szerinti értékelés a cél és feladat, valamint az egyéni
bírálatok utáni konszenzusos vélemény kialakítása bizottságonként azzal a
szigorú előírással, hogy a verseny teljes időtartama alatt meg kell tartani a
minták teljes eredet anonimitását. A minták eredetfeltárása csak a verseny
eredményhirdetése után válhat nyilvánossá.
A minták pontozása
A minták
értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint.
·
Illat tisztaság, (hibátlan) - max. 3
pont,
·
Illat karakter, (élénkség, frissesség,
intenzitás és fajtajelleg illatban) - max. 5 pont,
·
Íz tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
·
Íz karakter, (élénkség, frissesség,
intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) - max. 5
pont,
·
Harmónia, tartósság,
(benyomások kóstolás után) - max. 4 pont.
Az egyes
jellemzőkre csak egész pont adható és a pontozást írásban indokolni kell,
indoklás nélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos
indoklást az eredményhirdetés után minden versenyzőnek kötelezően át kell adni.
A verseny, a
nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános, arra külön értesítés
nem történik, azt a versenyfelhívás az időpont és a helyszín megjelölésével
tartalmazza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése