Kedves Pálinkás Barátaink!
Örömmel
tájékoztatjuk Önöket, hogy a Muth Pálinka és Borpince nevezései a Pala Trans
futárszolgálattal sértetlenül megérkeztek a Nagykeresztúri, Gyümölcsházba, de
nemcsak sértetlenek voltak, hanem érvényesek is. Így minden érdeklődőt ezáltal
mi is tájékoztatunk, hogy az I. Palóc Pálinka- és Párlatverseny nevezési
időszaka lezárult. A beérkezett, elfogadott minták darabszáma: 289. Köszönjük nevezőinknek, hogy ezt a magas mintaszámot elérhettük! A
tételek zsűrizése 2012. szeptember 4-én történik a Versenyszabályzatban leírtak
szerint, közjegyző jelenlétében. A szervezők minden nevezőnknek eredményes
szereplést kívánnak! A 100. minta
tulajdonosa Simon Csaba úr. A 200. minta tulajdonosa Tóth Roland úr. Lassan kezdhetjük irigyelni a zsűrit, a
sztenderd szilva, barack, alma ízek mellett, néhány különleges darabra is
ráakadtunk a nevezett minták között: vadcseresznye, homoktövis, borzag, vadkörte, feketeribizli, othelló szőlő,
kökény, birs. Amennyiben esetleg valaki nem tudná, hogy ez a számú nevezés mit is
jelent annak szeretném a következőket elmondani. Ahhoz, hogy a pálinkaversenyt országosnak tekintsék, legalább 300
különféle terméket kell beneveznie legkevesebb 30 indulónak. A vetélkedésen a
jövedéki törvény szerinti szeszfőzdék, bérfőzők, magánfőzők és kereskedők
vehetnek részt. A pálinkákat harmóniájuk, valamint ízük, illatuk tisztasága és
karakterük alapján értékelik a képzett érzékszervi bírálók. Az, hogy itt 11
nevezéssel kevesebb futott be tulajdonképpen nem sokat számít, a verseny ennek
ellenére országosnak tekinthető, főként azért, mert szinte az egész országból
futottak be minták a versenyre.
Sokan
megkérdezték és meg is kérdezik tőlem, hogy mi a jelentősége annak, hogy valaki
indul egy ilyen versenyen. Leginkább akkor csodálkoznak, amikor kiderül, hogy
ezért nem pénz jár, hanem ellenkezőleg fizetni kell az indulásért még pedig nem
is keveset. Csakhogy a pálinkafőzés egzakt tudomány, ahol az eredményességet
másként nem lehet lemérni csak így. A fejlődést pedig, csak akkor tudjuk
kontrolálni, helyes irányban tartani, ha kívülállókkal folyamatosan ellenőriztetjük
munkánkat. Naponta hívnak az ország szinte minden tájékáról telefonon, e-mailban,
hogy tanácsaim által készítsék el cefréjüket. Jól eső érzés, amikor újra és
újra dicsérettel ruháznak fel, de ennek ellenére kellenek ezek a szakértők
által odaítélt díjak is, még akkor is, ha esetleg egy-egy párlatunkat nem díjazzák.
Egy pálinkakészítőnek mindig készen kell állnia a tanulásra, a fejlődésre. A
legfontosabb, hogy a régi hagyományok legtöbbjét legjobb félretenni, és újra
kell az alapoktól kezdenünk mindent, ami ezzel kapcsolatos. Bízom a korrekt
zsűrizésben és ítélkezésben, és bízom abban, hogy hamarosan új információkkal
szolgálhatunk minden kedves érdeklődőnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése