A pálinka körül forgott minden Vönöckön.
- írja a Vasnépe újság a
szalagcímben a hétvége egyik fontos eseményét. Szombaton rendezték meg ugyanis a
harmadik Vas megyei nyílt pálinka és párlat versenyt és fesztivált. Az idei
rendezvény a gyümölcs, a bor és a pálinka szerepét hivatott bemutatni a
gasztronómiában. Az is kiderült, hogy a magánfőzők és bérfőzdék pálinkái közül
melyeket értékelte legjobbra a zsűri. Gyakorlatilag az ország egész területéről
érkeztek nevezések az egyre rangosabb megmérettetésre. Pincészetünk első
alkalommal nevezett a versenyre húsz mintával, amely családunk négy tagja
között oszlott meg. A nevezésünkre a Vas megyei NAV megbízottja nagy örömmel
reagált, amely őszintén megvallva hízelgett önérzetünknek. A bírálat után
érdeklődtünk is az eredmények után, de nem akartak arról információt adni, csupán
hosszas unszolás után sejtették, hogy érdemes elindulnunk erre a közel 250
km-es útra, hogy részt vegyünk az eredményhirdetésen. Fel is vettük a
kapcsolatot Buti Károly családjával, mert haza este már nem akartunk indulni. Jó
kedvvel és napsütéssel kezdődött szombaton reggel a harmadik Vas megyei nyílt
pálinka és párlat verseny: zenés ébresztővel indult a nap, majd pálinkás jó
nappal és koccintással folytatódott. A Buti Károly
gyümölcsösében tartandó fesztiválon volt minden mi szem, szájnak ingere, a vendégek
közül senki sem maradt étlen, szomjan. Mi magunk is szerencsésen megérkeztünk
minden bizonnyal egyetlen Tolna megyeiként, és a belépő ellenében
bekapcsolódhatunk a gasztronómiai ünnepbe. Örömmel vettük a sok érdeklődőt, és
bár kicsit messziről kellett odagyalogolnunk a jó kedvünket semmi sem vehette
el. Nem csupán a pörköltöket kóstoltuk meg, hanem a kereskedelmi főzdék
kínálatát is. Legnagyobb sajnálatunkra Buti úr pálinkáit nem ízlelhettük meg,
ahogy a főzdéjét sem tudtuk megtekinteni, mert zárva volt. Némi hiányosságnak
azt éreztem, hogy az eredményhirdetésre érkező nevezőket sem kezelték külön, a
csupán kikapcsolódni akaró, ünneplő emberektől. Ha ez másként történik, akkor
talán a szakmaiság nagyobb súllyal lett volna jelen a fesztiválban, így azonban
még csak Buti úrral sem tudtam kezet fogni. Persze volt elfoglaltsága rendesen.
Próbáltunk változatos programokat összeállítani, hogy a pálink és párlatok
versenye mellett mindenki találjon kedvére valót - mondta Buti Károly. - A
rendezvényünk nemcsak az italok versenyéről szól, hanem fesztivál is egyben.
Kulturális műsor zajlik egész nap a sátorban, számtalan fellépővel, játékokkal,
tűzzsonglőrökkel kedveskedünk az érdeklődőknek. Emellett a környék kézművesei
kínálják portékáikat. A rendezvény maga azonban a pálinkák és a párlatok körül
forog. Idén 280-an neveztek be a megmérettetésre, a legtöbben bérfőzők.
Érkeztek nevezők Sopronból, Győrből és Szombathelyről is. –írja az újság bár a
felsorolás elég hiányos, hiszen Ausztriából, és Szlovéniából is történt
nevezés. A távolabbról érkezőket, némi anonimitás övezte szinte egész nap. Ezen
talán későbbiekben lehetne finomítani, hiszen a verseny és a fesztivál rangját
is ezek adják és viszik még szélesebb kőrben el. Természetesen a hazai ismerős
versenyzők sokkal népszerűbbek voltak, így kissé idegenként, majdnem nem
kívánatosként mozogtunk az eredményhirdetés alatt. Persze a zsűrinek nem volt
könnyű dolga, 31 féle pálinkát, párlatot és likőrt kellett pontozniuk. A
hagyományos ízek, mint a sárgabarack és szilva mellett a vadtermésből készült
nedűk is népszerűek voltak. A zsűri pontozta az illat tisztaságát, az íz
karakterét, a harmóniát és a tisztaságot is. Kilenc kategóriában indulhattak a
nevezők, amelyekben az arany érmet elért párlatok aztán egymással is versenyeztek,
hogy közülük kerüljön ki a kategória győztese. Majd a kilenc kategória győztes
közül további három fő díjazott lett kiemelve. Végül a versenyt a
kőszegdoroszlói Pongrácz László málnapálinkája nyerte, valamint a
Győr-Moson-Sopron megyei Jankovics Ferenc végzett kiemelten almapálinkájával,
a harmadik külön díjast a NAV zsűri tagjai választották ki maguk közül. A
megyéből is sok jó pálinkát neveztek a versenyre, többen is húsz pontot kaptak
nedűjükre. A 282 benevezett pálinkából egyébként hatvan arany minősítést
kapott. A kilenc kategória győztesből hat lett magán és bérfőzető, a további
hármat kapták a kereskedelmi főzdék, amelyek pontos eredményeit június 30-án a
győrvári pálinkafesztiválon hirdetik ki. Úgy gondolom, hogy pincészetünk nem
vallott szégyent ezen a megmérettetésen, amelyen először indultunk, de még így
is tizenegyszer kellett a színpadra kimennünk éremért. Ezen belül egy
kategóriában a győzelmet is elhódítottuk, bár talán ennek igazán nem mindenki
örült. Összesítésben még nem ismerjük a pontos eredményeket, de úgy vélem, hogy
a három arany, a hat ezüst és a két bronz, amelyet elhoztunk önmagáért beszél.
Voltak nézők, akiknek feltűnt ez a siker és meg is jegyezték számunkra, hogy:
„maguk nyerték a legtöbb érmet”, vagy „ennyi kilométert senki nem ment a
színpadra”. Számunkra ez is öröm, és az is, hogy a Vas megyei NAV parancsnok az
utolsó gratulációnál megjegyezte, hogy jövőre is elvárnak bennünket. Én így a
távolból is gratulálok Guti úréknak a rendezéshez, és az eredményeikhez, és bár
közelebbi ismeretségbe nem tudtunk kerülni, mi várhatóan jövőre is részt
veszünk a megmérettetésen, ahogy Kecelen, és Gyulán is, bár azokon a
versenyeken nem sok vas megyei kollégával találkoztunk, és mi onnan is champion
díjjal tértünk haza, ezerkétszáz verseny mintából. Mindezek ellenére köszönjük
a lehetőséget a szervezőknek, és minden vas megyeinek, hogy részt vehettünk
ezen a rangos megmérettetésen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése