Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 29., csütörtök

Fehér Bikavér Érlelt Borpárlat 2012.


167.

2012/0318

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR

Fehér Bikavér Párlat
akácfa hordóban érlelve



Ezzel a mai napon bemutatásra kijelölt italunkkal már találkozhatunk néhány hónappal ezelőtt. Most azonban elhatároztam, hogy ezt a borpárlat különlegességből még valamennyit feláldozok, és abból párlatot készítek. Az előzőekhez képest azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem natúran hagyom a párlatot, hanem akácfa hordós érlelésnek vetem alá. Akkor is leírtam, hogy melyik az a négy fajta fűszeres szőlő, amelyből ez a bor készült, és ezt most is megteszem. Tramini, Hamburgi Muskotály, Cserszegi Fűszeres és Rizlingszilváni. A mostani alkalommal a négyes közül talán a másodikkal foglalkoznék kicsit részletesebben, mert azt talán kevesebben ismerik. A hamburgi muskotály világszerte ismert; a legfinomabb ízű csemegeszőlő-fajta. Származása bizonytalan. Egyes nemesítők szerint az alexandriai muskotály és a frankenthali trollinger fajták keresztezésével állították elő. Magyarországra a 18. század közepén került és 1956-ban vált államilag minősített szőlőfajtává. Termőterületeit világviszonylatban 20.000 hektárra becsülik (1999-es adat). Közepes növekedésű és terméshozamú, de rendkívül finom, muskotályos ízű, tetszetős csemegeszőlő-fajta. Fürtje nagy, laza, igen mutatós; bogyója igen nagy, ovális, sötétkék. Viszonylag későn szeptember végén, október elején érik. Téli fagyállósága jó, de rothadásra hajlamos. További hibája, hogy bogyóinak mérete és színezettsége nem egyenletes, kocsányzata, fürtnyele könnyen törik, rosszul szállítható. Bora igen jó, muskotályos, alacsony savtartalmú asztali bor. Hazánkban a Hamburgi muskotályból csak az elszántak próbálnak bort készíteni önállóan, leginkább házasításokban találkozhatunk vele. Ha azonban párlatot akarunk készíteni belőle, akkor viszont már sokkal könnyebb dolgunk van, mert ez a szőlőfajta pálinkának tökéletes alapanyagot szolgáltat. Aromás, egzotikus, ezért sem meglepő, hogy még csokoládéba töltve is találkozhatunk vele, ami nyomban az egyik lehetséges bor-étel párosításnak is nyomára vezet. Ebben a négyesben is első hegedűsnek számít. Az akácfa hordós érlelés pedig még inkább megkavarja a felbukkanó illatokat és aromákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése