Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 14., kedd

Faeper Fehér Ágyas Erdei Gyümölcs Párlat 2010.


8.

2010/0827

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI

Faeper Fehér Gyümölcs Párlat
üvegben érlelve



Immár a negyedik párlatát fogom befejezésül bemutatni a Faeper erdei gyümölcsnek. Alaposan körül jártuk már a témát, sok féle gondolatot és ismeretet felelevenítettünk vele kapcsolatban. A vezér párlataim közé tartoznak évről-évre és nem csak kiváló tulajdonságai miatt, hanem leginkább amiatt, ahogy, maga a fa, maga a gyümölcs kell, hogy élje az életét, méltatlanul mellőzötten, a kipusztulás szélére sodortatva, mert egyszerűen nem fér bele a mai modern, nyugati, liberális gondolkodás modellbe. Ez a párlat alapjában megegyezik a másik hárommal, azzal az apró eltéréssel, hogy ebbe a faeper fehér színű, rendkívül édes bogyói kerültek. A három hónapos érlelés során a párlatot ez is megfestette, akárcsak a piros változata, de ennek inkább sárga színe lett, akár a saját fájából készült hordós érlelésűnek. Ízre, zamatokra azonban a négy párlat közül messze a legjobb, ő viszi el mindközül a pálmát. A gyümölcsből beleoldódó enzimek, rostok, gyümölcscukrot, olyan pluszt adnak a párlatnak, amellyel nem nagyon lehet versenyezni. Melyek ezek a pluszok? A vitaminok közül C-vitamint tartalmaz kimagasló mennyiségben, ezen kívül található benne némi K-vitamin is. Ásványi agyagok közül kálcium-, foszfor-, kálium-tartalma említésre méltó. Természetesen az érlelést mindig 50%-os alkohol tartalommal kezdjük el, mert a gyümölcsök előszeretettel szippantják magukba az alkoholt és az érlelési idő végére, bizony az közelebb áll a negyvenhez, mint az ötvenhez. Sokszor meg kérdezik tőlem, hogy ajánljak egy pálinkát és én igazán tanácstalan vagyok gyakorta, mert a pálinkát mindig magunknak kell kiválasztanunk, attól függően milyen a hangulatunk, milyen ételt fogyasztunk, előtte, vagy utána, esetleg egyedül, vagy társaságban kívánjuk fogyasztani. Ezért ezt azoknak ajánlom, akik ismerik az eper férfias, markáns, testes, karakteres ízét. Remek aperitif a libamáj, a szürkemarha-hátszín vagy épp a szarvaspástétom előtt. Az ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 Celsius fok. Fűszeres ételek után, zárásképpen ajánljuk. De férfiak éjszakai mulatozásának is kitűnő partnere lehet ez az ital, amelyet azért, persze a hölgyek is kedvükre fogyaszthatnak a benne megtalálható szabadcukor miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése