132.
2012/0212
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Banán Vegyes Gyümölcs Párlat
üvegben érlelve
A folytatásban a mai napon sem térek el a héten megkezdet irányvonaltól és a déli gyümölcsökből készült párlatok újabb tagját szeretném bemutatni, amely ugyancsak ágyas párlatként fog rendszeremben szerepelni. Ez a közismert, és közkedvelt déli gyümölcs pedig a banán. A ma már ismert banán valószínűleg Malajzia területéről származik, ahonnan különféle utazók elvitték a növényt Indiába. A buddhista iratok a Kr.e. 6. században már írnak róla. Nagy Sándor annyira megkedvelte a banánt, miután először ízlelte Indiában, a Kr.e. 4. században, hogy a növényt szinte azonnal a nyugati világba hozatta. Az új világba érkezők már élvezhették a banán zamatát, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a ma kapható óriások a pár száz évvel ezelőttiekhez képest. A banán eredetileg nem volt hosszabb, mint egy átlagos férfi ujja, az arabok innen adták a nevét, hiszen a „banán” arabul „ujj”-at jelent. Az általunk ismert banánok már az utóbbi 150-200 év nemesítési munkáinak az eredménye. A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelműen alacsony ára miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt. Azt azonban kevesen tudják, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a banán is rendkívül tápláló és egészséges, és óriási előnye, hogy egész évben hozzájuthatunk. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre. Káliumtartalma a csontjainkat is védi. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen. A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése