Bor alkohol tartalom szerint:
Gyenge bor: 8,0 – 9,9 V/V %
Könnyű bor: 10,0 – 11,4 V/V %
Mérsékelt bor: 11,5 - 12,4 V/V %
Tüzes bor: 12,5 – 13,4 V/V %
Erős bor 13,5 – 14,9 V/V %
Égető bor: 15,0 – feletti V/V %
Bor extrakt tartalom szerint:
Üres bor: 15,0 – 16,5 g/l
Vékony bor: 16,6 – 20,0 g/l
Tartalmas bor: 20,1 – 25,0 g/l
Telt bor: 25,1 – 30,0 g/l
Testes bor: 30,1 – 35,0 g/l
Igen testes bor: 35,1 – feletti g/l
Bor redukáló cukor tartalom szerint:
Nagyon száraz: 0,0 – 2,0 g/l
Száraz: 2,1 – 4,0 g/l
Félszáraz: 4,1 - 12,0 g/l
Nyalós: 12,1 – 20,0 g/l
Édeskés: 20,1 – 30,0 g/l
Félédes: 30,1 – 50,0 g/l
Édes: 50,1 – 80,0 g/l
Nagyon édes: 80,1 – 120,0 g/l
Likőr édes: 120,1 – 200 g/l
Esszencia: 200,1 – feletti g/l
Bor titrálható savtartalom szerint:
Száraz és félszáraz bor esetén.
Sav szegény: 0,0 – 4,5 g/l
Lapos: 4,6 – 5,7 g/l
Lágy: 5,8 – 6,6 g/l
Üdítő: 6,7 – 7,3 g/l
Savanykás: 7,4 – 8,0 g/l
Kemény: 8,1 – 8,8 g/l
Éles: 8,9 – 9,9 g/l
Metsző: 10,0 – 10,6 g/l
Vad savanyú: 10,7 – 11,3 g/l
Fogvásító: 11,4 – feletti g/l
Félédes bor esetén.
Lapos: 4,5 – 5,7 g/l
Lágy: 5,8 – 6,6 g/l
Üdítő: 6,7 – 7,7 g/l
Savas: 7,8 – 8,5 g/l
Kemény: 8,6 – 9,6 g/l
Éles: 9,7 – feletti g/l
Édes bor esetén.
Émelyítő: 0,0 – 5,0 g/l
Lapos: 5,1 – 6,2 g/l
Lágy: 6,3 – 7,7 g/l
Üdítő: 7,8 – 9,2 g/l
Savas: 9,3 – 10,0 g/l
Kemény: 10,1 – feletti g/l
Bor ideális kénessavtartalom:
- Kemény, száraz fehérborok és vörösborok 15-20 mg/l.
- Lágy, száraz fehérborok 20-30 mg/l.
- Kemény fehérborok maradék-cukorral 30-40 mg/l.
- Lágy fehérborok maradék-cukorral 40-50 mg/l .
Bor illósav az ecetsavban:
Aszú bor: 2,0 g/l - ig
Fehér és Rozé bor: 0,8 – 1,0 g/l - ig
Siller és Vörös bor: 1,2 – 1,4 g/l – ig
Bor glicerin tartalom szerint:
Ideális: 6,0 – 10,0 g/l
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése